Ruski nacionalist

Skrajni Strelkov je zbadal še Putina, zdaj so ga odpeljali

G.G./STA
21. 7. 2023, 16.30
Posodobljeno: 21. 7. 2023, 16.32
Deli članek:

Nekdanjega ruskega obveščevalca in ultranacionalista Igorja Girkina so danes pridržali v Moskvi, je sporočila njegova žena.

Profimedia
Igor Girkin je preveč drezal v Putina.

Aretacijo Girkina, sicer poznanega tudi pod psevdonimom Igor Strelkov, je prek Telegrama potrdila njegova žena. Kot je zapisala, je njen mož obtožen ekstremizma, odpeljali pa so ga uradniki preiskovalnega odbora, ruske različice protikorupcijskega urada. Pridržali naj bi ga na podlagi pritožbe enega izmed nekdanjih borcev skupine Wagner.

Girkin je kot nekdanji pripadnik ruske varnostne službe FSB leta 2014 odigral pomembno vlogo pri oblikovanju samooklicane Ljudske republike Doneck, ki si jo je Moskva lani enostransko priključila.

Girkin je eden od treh moških, ki jih je nizozemsko sodišče novembra lani v odsotnosti spoznalo za krive umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi leta MH17 družbe Malaysia Airlines, ko je življenje v vzhodni Ukrajini izgubilo 298 ljudi 17 različnih narodnosti.

52-letni nacionalist je podpornik invazije na Ukrajino, pri čemer pa je ruskim oblastem že večkrat javno očital nesposobnost in korupcijo. Sam meni, da bi morala Rusija v Ukrajini delovati bolj odločno in neprizanesljivo. Če so bile njegove kritike sprva usmerjene v vodstvo oboroženih sil, pa je nedavno nedejavnosti obtožil tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Država ne bo preživela še šest let te strahopetne povprečnosti na oblasti," je zapisal na Telegramu, kjer mu sledi več kot 800.000 ljudi.

Nazadnje je ostro nastopil tudi proti vodji zasebne najemniške vojske Wagner Jevgeniju Prigožinu, potem ko je ta sprožil upor proti Moskvi. Odločitev Prigožina, da z enotami zapusti bojišča v Ukrajini in se v skladu z dogovorom o prekinitvi upora preseli v Belorusijo, je označil za dezertacijo.