Razbeljena Grčija

Niti ponoči ne padejo pod 30 stopinj Celzija

G.G./STA
21. 7. 2023, 15.53
Posodobljeno: 21. 7. 2023, 20.38
Deli članek:

Med najbolj vročimi deli Evrope je trenutno Grčija. Ta konec tedna bi lahko bil najbolj vroč v v mesecu juliju v zadnjih 50 letih, je danes opozoril meteorolog grške javne televizije ERT.

Profimedia
Potijo se tudi vojaki, ki morajo stati pred parlamentom v Atenah.

Po podatkih grške meteorološke službe so danes sredi dneva v regiji Atika na območju Aten zabeležili 41 stopinj Celzija, v Tesaliji v osrednjem delu države pa do 44 stopinj. Najhuje naj bi bilo v nedeljo, ko naj bi v Atenah temperatura narasla na 44 stopinj, v Tesaliji pa na 45 stopinj. Najvišjo temperaturo 44,8 stopinje Celzija so v grški prestolnici zabeležili junija 2007, za celotno Grčijo pa je bila rekordna temperatura 48 stopinj Celzija julija 1977 v kraju Elefsina blizu Aten.

Meteorolog grške javne televizije Panagiotis Gianopulos je danes napovedal, da bi v prestolnici lahko bile naslednjih šest do sedem dni temperature nad 40 stopinj Celzija, kar je po njegovih besedah izjemno dolgo tudi za Atene, kjer so navajeni poletne vročine. Po podatkih vremenske spletne strani Meteo pa naj v trimilijonski metropoli do sredine prihodnjega tedna temperature ponoči ne bi padle pod 30 stopinj Celzija. 

Veter dodatna nevarnost za izbruh požarov

Po napovedih meteorologov bi ob tem v nedeljo in ponedeljek lahko severni veter pihal s hitrostjo do 60 kilometrov na uro, kar bi lahko ob visokih temperaturah in suši spodbujalo požare. Urad za civilno zaščito je danes opozoril na veliko nevarnost izbruha požarov v velikem delu države, še posebej na območju Aten, na otoku Evia ter na severovzhodu Peloponeza. Nevarnost obstaja tudi na priljubljenih turističnih otokih Rodos in Samos. O požarih so sicer že od začetka tedna poročali severno in zahodno od Aten ter na Rodosu. V četrtek so bili večinoma pod nadzorom.

Ministrstvo za delo pa je pozvalo delodajalce, naj spodbujajo delo od doma. Ministrstvo za zdravje je izdalo priporočila, naj se ljudje čez dan izogibajo nepotrebnim potovanjem. "Pred nami so trije težki dnevi. Biti moramo pozorni," je na ERT opozoril minister za civilno zaščito Vasilis Kikilias.