Nesprejemljivo

Mesec glede 6-letnika na kokainu čaka odgovore in napoveduje ostre ukrepe

J.V.
21. 7. 2023, 14.45
Deli članek:

V zadnjih tednih smo imeli v Sloveniji dva tragična primera, po besedah ministra povsem nesprejemljiva za slovensko družbo.

S.R. / M24
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec napoveduje "ostre ukrepe" v primeru 6-letnega dečka iz Pirana, ki naj bi ga oče navadil na kokain. Kot pravi minister, smo imeli v zadnjih tednih dva tragična primera; ob omenjenem še smrt 3-letnika zaradi razgretega avtomobila v Sv. Lovrencu pri Preboldu.

"Oboje obžalujem in oboje se mi zdi popolnoma nesprejemljivo za slovensko družbo," je poudaril Mesec. "Ukrepali bomo ostro," je napovedal, vendar v tem trenutku še nima odgovora na vprašanje, kaj točno sta šola 28. maja in mamica opozarjali piranski CSD in zakaj je za odziv CSD potreboval dva meseca in pol. Trenutno sicer v primeru poteka nadzor socialne inšpekcije.

"S težavami na CSD se soočamo že dlje časa, glavni problem je, da se morajo socialni delavci ukvarjati z razreševanjem administrativnih vprašanj, zato zmanjkuje časa in fokusa na temah, s katerimi bi se morali ukvarjati, kot je družinsko nasilje," je dejal Mesec. Na ministrstvu tako preigravajo predloge v smeri reorganizacije CSD, da bi jih administrativno razbremenili in zagotovili več kadra, fokusa in sredstev za delo na terenu.

CSD podprl predlog mame za zaščito otroka

Danes so se odzvali tudi v piranskem CSD, kjer pravijo, da so po prejemu obvestila s strani šole mamo povabili na razgovor in jo seznanili z možnostjo podaje predloga sodišču za začasno odredbo glede zaupanja otroka v varstvo in vzgojo njej in prepovedi stikov z očetom.

Po prejemu poziva sodišča je CSD z mnenjem podprl predlog mame, saj je ocenil, da gre za visoko stopnjo ogroženosti otroka, ker je oče s tem, ko je sinu omogočil, da pride v stik s prepovedanimi substancami, hudo kršil svoje starševske dolžnosti in s tem življenjsko ogrozil svojega otroka. Predlagal je, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom.
CSD je dolžan izvesti vsa potrebna dejanja in ukrepe za zaščito koristi otroka. Starši imajo pred vsemi drugimi pravico in obveznost varovati koristi svojega otroka, zato CSD vstopi in izvede ukrepe takrat, ko starši te pravice in obveznosti ne izvajajo v otrokovo korist. Ukrepe za varstvo koristi otroka izreče sodišče, če ugotovi, da je otrok ogrožen.

CSD družino pozna vse od leta 2018, ko jim je bilo nudeno predhodno družinsko svetovanje, sodelovanje v sodnih postopkih za varstvo koristi otroka ter nalog za preprečevanja nasilja v družini. Za oblikovanje mnenja sodišču v postopku urejanja razmerij med staršema je CSD pridobival podatke iz različnih virov z namenom izdelave ocene ogroženosti otroka. Pri tem so bila upoštevana tudi zdravniška potrdila. Sodišče je takrat, tudi na podlagi mnenja sodnega izvedenca glede primernosti staršev za izvajanje starševske skrbi ter stikov, izdalo sklep o sodni poravnavi, saj je med staršema prišlo do dogovora glede ureditve razmerij do otroka.

"V visoko konfliktnih razvezah oziroma razpadih izvenzakonskih skupnosti mora CSD utemeljiti mnenje na podlagi dejstev oziroma konkretnih vedenj starša, ki ogroža otroka. Ko gre za navedbe o domnevni odvisnosti starša, CSD nima pristojnosti, da bi slednje ugotavljal, zato predlaga sodišču, da postavi sodnega izvedenca, ki to lahko oceni," so še dodali.