Več o nedeljski operaciji

Bomba bo ležala v globoki jami, obdajalo jo bo 125 bal sena

S.R./STA
21. 7. 2023, 12.13
Posodobljeno: 21. 7. 2023, 12.16
Deli članek:

Pristojni so na današnji novinarski konferenci pojasnili več podrobnosti o tem, kako bo v nedeljo potekala operacija odstranitve 250-kilogramske letalske bombe, ki preti Novogoričanom.

URSZR
Vse je pripravljeno za nedeljo.

Kot smo že poročali, so se slovenski pristojni organi z italijanskimi kolegi uskladili glede datuma odstranitve britanske letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki že od ponedeljka, ko so jo izkopali, leži tik ob meji nedaleč od novogoriške železniške postaje. Zaradi njene lege je namreč nujno tudi sodelovanje italijanskih pristojnih organov. Skratka, bombo bodo odstranjevali v nedeljo med 10. in predvidoma 14. uro, evakuacija prebivalcev pa se bo začela že ob 7. uri. Danes so nekoliko bolj natančno predstavili, kakšni so načrti, pri čemer tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Ervin Čurlič okoli sebe težko konjenico. 

Na novinarski konferenci so poleg Čurliča, ki zadevo vodil, spregovorili poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio, poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin, poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, pirotehnik Aljaž Leban, poveljnik CZ za severno Primorsko mag. Samo Kosmač, predstavnik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Igor Boh, komandir Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić in sekretarka RKS OZ Nova Gorica Neli Skočaj.

A če skrajšamo, so pristojni pojasnili, da bodo med 10. in 14. uro v 400-metrskem pasu evakuirali vse prebivalce, omejeno gibanje pa bo na območju 600 metrov od železniške postaje.

Bobo
Letalska bomba iz druge svetovne vojne.

Vse pripravljeno, oglasile se bodo sirene

Na nedeljsko akcijo se temeljito pripravljajo člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Tik ob najdišču bombe so že izkopali več kot štiri metre globoko jamo, ki so jo obdali tudi s 125 balami sena, ki merijo v višino dobre štiri metre. S takšno zaščito bi precej omejili razmet delcev in ublažili učinek udarnega vala, če bi morali bombo onesposobiti z izzvano detonacijo. Vendar bodo ta način uporabili šele v skrajnem primeru.

O vseh postopkih bodo prebivalci tega območja obveščeni s posebnimi obvestili, ki jih bodo posredovali preko medijev. Začetek deaktivacije bombe bo označil zvok sirene za nevarnost, prav tako se bo sirena oglasila ob koncu morebitne nevarnosti.

Evakuacija se bo začela ob 7. uri. Za vse prebivalce, ki ne bodo imeli na voljo druge začasne namestitve na primer pri sorodnikih, prijateljih itd., bo urejeno posebno zbirno mesto v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica. Za tiste prebivalce, ki ne bodo mogli sami poskrbeti za evakuacijo zaradi bolezni ali zato, ker so nepokretni, bodo poskrbeli gasilci. na novogoriški občini pa bodo zanje poskrbeli prostovoljci območne enote Rdečega križa iz Nove Gorice.

Za organizacijo deaktivacije bombe in predvsem evakuacije so zadolžene vse službe, ki se ob tovrstnih dogodkih aktivirajo. Na območju evakuacije v 400-metrskem pasu živi na slovenski strani okrog 1100 ljudi. Na italijanski strani državne meje bodo vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ta zajema okrog 2200 prebivalcev.