ZDA in Kitajska

V napetih razmerah se bosta srečala na štiri oči

G.G./STA
18. 6. 2023, 08.07
Posodobljeno: 18. 6. 2023, 10.04
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na obisku v Pekingu. Pogovori bodo potekali v času, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko vse bolj napeti, med drugim zaradi kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini, trgovinskih sporov med državama in Tajvana.

Profimedia
Anthony Blinken bo skušal popraviti vzdušje, ki vlada v odnosih med ZDA in Kitajsko. "Močna konkurenca terja vzdržno diplomacijo, da bi preprečili, da bi tekmovanje preraslo v konflikt," je dejal vodja ameriške diplomacije pred obiskom.

"Blinken se bo srečal z visokimi kitajskimi uradniki, s katerimi bo razpravljal o pomenu ohranjanja odprtih komunikacijskih poti za odgovorno upravljanje odnosov med ZDA in Kitajsko. Dotaknil se bo tudi dvostranskih problematičnih vprašanj, globalnih in regionalnih zadev ter morebitnega sodelovanja pri skupnih izzivih," so v četrtkovi napovedi obiska zapisali pri ameriškem State Departmentu.

Napetosti med Kitajsko in ZDA segajo od kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini prek trgovinske vojne med državama in njunega udejstvovanja v indijsko-pacifiški regiji do statusa Tajvana, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja.

Vodja ameriške diplomacije je že v četrtek v telefonskem pogovoru s kitajskim kolegom Qin Gangom izpostavil potrebo po ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja, Qin pa je opozoril na težave in izzive, s katerimi se državi soočata v medsebojnih odnosih.Blinken naj bi z obiskom želel pomiriti številne napetosti med Kitajsko in ZDA, ki segajo od kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini prek trgovinske vojne med državama in njunega udejstvovanja v indijsko-pacifiški regiji do statusa otoka Tajvan, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto dejal, da upa, da se bo sam "v prihodnjih mesecih" srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom, da bi spregovorila o razlikah med državama, pa tudi o področjih, kjer lahko najdeta soglasje.

Kitajsko prestolnico bo Blinken obiskal kot prvi ameriški zunanji minister po Miku Pompeu oktobra 2018. Njegovo potovanje je bilo sicer načrtovano že februarja, a so ga takrat nenadoma odpovedali spričo sestrelitve kitajskega vohunskega balona.