Poplavljen Herson

Kijev in Moskva se obtožujeta obstreljevanja poplavljenih krajev

J.V./STA
8. 6. 2023, 16.55
Posodobljeno: 8. 6. 2023, 17.03
Deli članek:

Ukrajina in Rusija se medsebojno obtožujeta obstreljevanja krajev, ki so jih po uničenju jezu prizadele poplave.

Profimedia
Poplave v Hersonu.

Kijev trdi, da je bilo v ruskem napadu na Herson ubitih več ljudi, pri čemer števila žrtev ni navedel. Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo pa je Kijev obtožil obstreljevanja ene od evakuacijskih točk, kjer naj bi bili ubiti dve osebi. "Zaradi ruskega obstreljevanja središča mesta Herson je nekaj civilistov ranjenih in mrtvih, njihovo število še ugotavljamo," je za AFP pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Sergej Sergejev

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem opozoril, da so ruski reševalci "prisiljeni delati pod stalnim obstreljevanjem ukrajinskih sil, kar znatno otežuje njihovo delo". O ukrajinskem obstreljevanju na bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ruskih sil, je  na Telegramu poročal tudi Saldo: "Kijev je zagrešil grozljiv zločin. Obstreljeval je evakuacijsko točko za civiliste v kraju Gola Pristan in pri tem ubil dve osebi, med njimi 33-letno nosečnico."

Po navedbah ruskega župana Nove Kahovke Vladimirja Leontjeva je zaradi poplav po poškodbi jezu v krajih pod ruskim nadzorom umrlo pet ljudi, 41 pa so jih odpeljali v bolnišnico. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem obiskal regijo Herson in se sestal s številnimi uradniki. Razpravljali so o evakuaciji prebivalstva s krajev, ki jim grozijo poplave, in dobavi nujno potrebne pomoči prizadetim območjem. "Zahvaljujem se reševalcem, prostovoljcem in vsem, ki sodelujejo pri delu," je zapisal na družbenih omrežjih.

Zaradi uničenja jezu je bilo doslej poplavljenih že 600 kvadratnih kilometrov ozemlja na obeh bregovih reke Dneper. 32 odstotkov poplavljene površine se nahaja na strani pod nadzorom ukrajinskih sil, 68 odstotkov pa na strani pod nadzorom ruskih sil, je pojasnil guverner regije Herson Oleksandr Prokudin in dodal, da ruske sile obstreljujejo tako mesto Herson kot okoliška območja. Krivdo za uničenje jezu Rusija in Ukrajina zvračata druga na drugo.