"Nesprejemljivo stopnjevanje" konflikta

Lavrov zopet grozi: "Zahod se igra z ognjem!"

STA/Ž.K.
28. 5. 2023, 13.16
Posodobljeno: 28. 5. 2023, 13.31
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes posvaril, da se zahodne države z oblikovanjem načrtov o dobavi bojnih letal F-16 ameriške izdelave Ukrajini "igrajo z ognjem". To je označil za "nesprejemljivo stopnjevanje" konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Letalo je bilo na poti v vojaško bazo v Franciji (fotografija je arhivska).

"Brez dvoma gre za igranje z ognjem," je dejal zunanji minister Sergej Lavrov v intervjuju za rusko državno televizijo, katerega izsek je na družbenih omrežjih danes objavil novinar Pavel Zarubin, ki je ministra intervjuval. "Vsekakor je to nesprejemljiva eskalacija. Upam, da na Zahodu obstajajo ljudje, ki to razumejo," je dejal vodja ruske diplomacije.

Lavrov je v pogovoru tudi obsodil poskus "oslabitve Rusije" s strani "Washingtona, Londona in njihovih satelitov v EU". Po njegovih besedah želi Zahod z dobavo sodobne oborožitve Kijevu "zadati (Moskvi) strateški poraz" in "razkosati" Rusijo, poroča AFP. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa prosi zaveznike za sodobna vojaška letala, vključno z ameriškimi lovci F-16, kar pa so zahodne zaveznice iz strahu zaradi stopnjevanja konflikta doslej zavračale. 

Ameriški predsednik Joe Biden je pred dnevi po koncu vrha skupine G7 v japonski Hirošimi sporočil, da so ZDA odobrile Ukrajini dostop do lovcev F-16. ZDA bodo zahodnim zaveznicam dovolile, da usposabljajo ukrajinske pilote na letalih F-16, pri čemer se bo urjenju pridružil tudi Washington, prav tako pa bi lahko dovolile dobavo teh letal Ukrajini.

Rusija je ob tem opozorila, da je dobava bojnih letal F-16 Ukrajini povezana z ogromnim tveganjem. Časovnica dobave letal F-16 in njihovo število še nista določena, ukrajinske pilote pa je treba najprej nekaj mesecev usposabljati, da se naučijo ravnati z njimi, še poroča AFP.