Manj kot dve uri in pol

V Franciji prepovedali kratke lete, treba bo na vlak

R.T.
23. 5. 2023, 19.48
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 21.47
Deli članek:

Francija je prepovedala domače lete na kratke razdalje, da bi zmanjšali emisije ogljikovega dioksida. Alternativa so vlaki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V veljavo je namreč stopil zakon, sprejet pred dvema letoma, ki pravi, da so prišli h kraju dnevi letov med destinacijami, ki jih vlaki prevozijo v manj kot dveh urah in pol. V praksi to pomeni, da ne bo mogoče več leteti iz Pariza pa do Nantesa, Lyon in Bordeauxa.

Kritiki so potezo označili za »simbolično prepoved«, saj da to ne bo imeli pretiranega vpliva na emisije ogljikovega dioksida.

Najprej štiri ure

Letalski prevozniki so še kako občutili pandemijo novega koronavirusa; število letov je bilo lani za 42 odstotkov nižje od letov opravljenih v letu 2019.

V Franciji so prvotno nameravali opustiti vsa letalska potovanja, ki bi jih bilo mogoče z vlakom opraviti v manj kot štirih urah. Omejitev so nato znižali na dve uri in pol.

Francosko združenje potrošnikov UFC-Que Choisir ugotavlja, da letalo v povprečju v ozračje na potnika izpusti 77-krat več ogljikovega dioksida kot vlak, čeprav je ta cenejši in je izguba časa omejena na 40 minut.