Se mu izteka čas?

Beloruski diktator pristal v bolnišnici

J.V.
14. 5. 2023, 13.55
Posodobljeno: 14. 5. 2023, 14.03
Deli članek:

Danes se ni udeležil slovesnosti počastitve državne zastave, grba in himne, ki je potekalo na Trgu državne zastave v Minsku.

Profimedia
Lukašenko je bil nazadnje v javnosti opažen, ko je v Moskvi praznoval dan zmage.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko naj bi pristal v bolnišnici v bližini Minska, poročata do oblasti kritična beloruska medija Euroradio in Hajun. Lukašenkov konvoj naj bi v bolnišnico prispel včeraj okoli 19. ure, v tem času je bil dostop do klinike zaprt, ceste do nje pa so varovale oborožene sile, povzema Kyiv Independent. Danes se Lukašenko tudi ni udeležil slovesnosti počastitve državne zastave, grba in himne, ki je potekalo na Trgu državne zastave v Minsku. Namesto njega je imel govor premier Roman Golovčenko.

Lukašenko je bil nazadnje v javnosti opažen, ko je v Moskvi praznoval dan zmage z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom in voditelji držav Skupnosti neodvisnih držav, kjer je njegova očitna fizična šibkost pritegnila pozornost. Za razliko od drugih voditeljev, ga je bilo treba voziti po majhnem obodu, kjer je potekal dogodek. Izpustil je tudi uradno kosilo s Putinom. Novinarji agencije Reuters so opozorili, da je bil videti "utrujen in nekoliko nestabilen na nogah, na njegovi desni roki pa je bil viden povoj ... čeprav sicer ni kazal očitnih znakov slabega počutja." Kasneje istega dne se je Lukašenko udeležil slovesnosti ob dnevu zmage v Minsku. Vendar je prelomil s tradicijo in namesto vojaške uniforme oblekel "navadno" obleko ter tudi ni imel govora.