Znane podrobnosti

Uroš B. (21) razkril, zakaj je streljal v Mladenovcu

P.K.
12. 5. 2023, 13.40
Posodobljeno: 12. 5. 2023, 13.49
Deli članek:

Prejšnji teden je na treh lokacijah v Srbiji Uroš B. ubil osem ljudi, petnajst pa jih je ranil. Izstrelil je več kot 60 nabojev. Srbski medij Blic poroča, kaj naj bi bil motiv za njegovo grozljivo potezo.

MUP Srbije
Uroš B. po aretaciji na območju Kragujevca.

K tako krvoločnemu dejanju ga je po navedbah omenjenega medija napeljala okoliščina iz preteklosti in sicer nasilje nad njim, ki naj bi ga povzročali domačini. Predvsem ga je prizadelo, ker so dlje časa negativno govorili o njegovem očetu in ga označili za kriminalca, poleg tega pa naj bi bili njegovi sokrajani ljubosumni nanj, ker ima za prijatelje kar nekaj znanih osebnosti.

Njegov zločin je torej razumeti kot povračilni ukrep in izhaja iz želje, da bi prestrašil in kaznoval domačine. Na zaslišanju na višjem državnem tožilstvu v Smederevu je krivdo že priznal. Odredili so mu 30-dnevni pripor. Tam je povedal še, da dogajanje dan pred tem v beograjski šoli, ko je 13-letnik streljal na učence in zaposlene, ni vplivalo na odločitev, da izpelje morijo. Je pa zanj vedel.

Na zaslišanju je dejal tudi, da do začetka maja o masakru sploh ni razmišljal. Do preobrata v njegovi miselnosti je prišlo, ko se je 4. maja peljal mimo šole, pred katero so se pogovarjali domačini, ki da so govorili slabe reči o njem in njegovi družini.

MUP Srbije
Tako so morilca odpeljali policisti.