Zemeljski plazovi

FOTO: Družina v nevarnosti, tako so na hiši v Radobljah razpokali zidovi

S.R.
12. 5. 2023, 11.53
Posodobljeno: 12. 5. 2023, 13.22
Deli članek:

Družini v Radobljah v občini Laško, kjer je včeraj po dveh letih znova udaril plaz, bodo zagotovili bivalni kontejner. Zemeljski plazovi se pojavljajo tudi v drugih delih Slovenije.

Občina Laško
Razpokani zidovi po zemeljskem plazu v Radobljah.

Vremenske razmere so terjale, da je Geološki zavod Slovenije včeraj izdal opozorilo pred povečano verjetnostjo pojavljanja zemeljskih plazov, in sicer zlasti na območju vzhodne Slovenije. Kot so dodali, se bo verjetnost plazov povečevala sorazmerno s količino padavin, pri čemer lahko do plazov pride tudi v ostalih predelih države.

Njihove napovedi so se uresničile. Kot smo že poročali, je včeraj malo pred 16. uro zemeljski plaz zdrsnil na v preteklosti že saniranem območju v Radobljah v občini Laško. Znova je poškodoval tudi tamkajšnjo stanovanjsko hišo. Zemeljski plaz se je prvič sprožil pred dobrima dvema letoma, so danes pojasnili na Občini Laško. Dodali so, da bodo pristojni družini, ki jih je prizadela nesreča, v najkrajšem možnem času zagotovili bivalni kontejner. Kot je razvidno s fotografij, bivanje v hiši v tem trenutku ni varno.

Občina Laško
Razpokani zidovi po zemeljskem plazu v Radobljah.

Tudi pri Rušah in Majšperku

Danes malo po 9.30 uri se je nato zemeljski plaz sprožil še v naselju Bezena v občini Ruše. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, je plaz ogrožal dva objekta, na kraju pa so posredovali gasilci PGD Bistrica ob Dravi. Slednji so območje zavarovali in preprečili nadaljnje drsenje približno 50 kubičnih metrov zemlje. Plaz so prekrili s folijo. Ni še minilo pol ure, pa se je nato zemeljski plaz sprožil v naselju Kupčinji vrh v občini Majšperk. Gre za plaz velikosti približno 200 kvadratnih metrov, ki so ga s folijo prekrili gasilci PGD Stoperce in Majšperk. O dogodku so obvestili pristojne službe.

V Geološkem zavodu Slovenije so sicer včeraj prebivalce pozvali, naj bodo pozorni na »pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih« ter na »pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine.« Pozorni naj bodo tudi na površinsko zastajanje vode.