Vonjajo milijone iz naslova povračila škode?

Zavarovalnica kljub vladni uredbi napovedala podražitev premije dopolnilnega zavarovanja

S.R., Ž.K.
12. 5. 2023, 12.59
Posodobljeno: 12. 5. 2023, 13.04
Deli članek:

Ta scenarij je bil pričakovan, a je z uredbo že sredi aprila vmes posegla vlada. V Zavarovalnici Triglav so se vseeno odločili, da sledijo po poti, ki jo je utrla zavarovalnica Generali.

Marko Vavpotič / M24
V ozadju napovedi Zavarovalnice Triglav zagotovo tičita tehten premislek in računica.

Spomnimo, medtem ko se je prebivalstvo spraševalo, ali bo vlada uresničila eno od postavk v svoji koalicijski pogodbi, da namreč do konca leta 2024 izvede »ukinitev nepravičnega in neučinkovitega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,« je na začetku aprila zavarovalnica Generali presenetila z vestjo, da bo s prvim majem dopolnilno zavarovanje podražila za 10,39 evra, in sicer na 44,89 evra. Že tisti trenutek je bilo tudi jasno, da bosta s svojo podražitvijo prej ali slej sledili tudi preostali dve zavarovalnici, ki ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje, Vzajemna in Triglav. Duh je ušel iz steklenice, vlada Roberta Goloba, ki ji je v začetnih mesecih letošnjega leta visoka javna podpora začela kopneti, pa je morala ukrepati.

Že v naslednjih dneh so napovedali ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki bi jo izvedli v dveh fazah, in sicer bi dopolnilno zavarovanje spremenili v obvezno, denar pa namesto k zasebnim zavarovalnicam prelili v Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v drugem pa bi pripravili tudi solidarnostno lestvico oziroma progresivni obvezni zdravstveni prispevek, o smiselnosti in pravičnosti katerega sicer še vedno razpravljajo. Še več, vlada je takrat z Uredbo o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja omejila oziroma zamrznila premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Določila je namreč, da mesečna premija za to zavarovanje ne sme presegati 35,67 evra, s tem pa preprečila podražitev, ki jo je napovedala zavarovalnica Generali.

Danes udarili v Zavarovalnici Triglav

Veliko prahu je v zadnjih dnevih dvignila tudi zavarovalnica Vzajemna, kjer so opozorili, da ob napovedani ukinitvi dopolnilnega zavarovanja razmišljajo celo o prekinitvi pogodb z zavarovanci.

Danes pa so se okoli premij dopolnilnega zavarovanja znova oglasili v Zavarovalnici Triglav, kjer so kljub vladni uredbi napovedali, da bodo premije dvignili oziroma »prilagodili,« kot so se izrazili, tudi sami. In sicer bo zavarovalnica premijo s 1. junijem podražila na 45,52 evra. Kot so pojasnili, je k tej odločitvi botroval »trend rasti skupnih odhodkov za doplačila k zdravstvenim storitvam in zdravilom v obveznem zdravstvenem zavarovanju (OZZ), ki se sofinancirajo iz prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (PDZZ), se nadaljuje.« To rast po njihovih navedbah poganjata medicinska inflacija in povečan obseg večine zdravstvenih storitev, »tudi kot posledica interventne zakonodaje za izvajanje in plačevanje dodatnih storitev za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema.« In kaj v zavarovalnici pravijo glede uredbe, s katero je vlada določila najvišjo ceno premije? Navedli so, da bo zavarovalnica »v času in pod pogojem veljavnosti uredbe zavarovancem premijo zaračunala v znesku, kot ga določa uredba.«

Poteza Zavarovalnice Triglav se morda na prvi pogled zdi nerazumljiva, a je pri tem treba spomniti, da je pravna podlaga za omejitev cen enaka kot pri omejitvah cen goriv, do katerih je prišlo lansko leto marca in zaradi katerih sedaj Petrol od države terja več kot 100 milijonov evrov za povračilo nastale škode. 14. člena Zakona o kontroli cen namreč pravi, da če vlada omeji cene, lahko določi tudi primerno nadomestilo podjetjem, ki bi jim ta ukrep povzročil občutno škodo. Kot kaže so v Zavarovalnici Triglav določili ceno na podlagi katere bodo lahko izračunavali nastalo škodo in kasneje vlagali morebitne zahtevke za povračilo le-te.