Z njimi ni šale

FOTO: Na plažo naplavilo 40 pošastnih portugalskih ladjic

S.R.
29. 4. 2023, 19.33
Deli članek:

Ta nevarna, v skrajnih primerih smrtonosna bitja, na tej strani Atlantika letos še niso poskrbele za preplah, v ZDA pa so že okupirale prvo plažo.

Facebook / Town of Kiawah Island
Eden od primerkov, ki jih je naplavilo na plažo otoka Kiawah.

Na plažo otoka Kiawah južno od Charlestona v ameriški zvezni državi Južna Karolina je v teh dneh naplavilo 40 portugalskih ladjic, zloveščih bitij, ki jih ljudje radi uvrščajo med meduze, a gre za njim sorodno živalsko vrsto iz reda sifonofor, ožigalkarja z izjemno močnim toksinom in kar do 30 metrov dolgimi lovkami. Kot je včeraj opozorila tamkajšnja obalna straža, jih pristojni s plaže že odstranjujejo, a jih bo glede na trenutne razmere na morju tja morda naplavilo še več.

Morebitne obiskovalce plaže so posvarili, naj bodo previdni in naj popazijo tudi na svoje hišne ljubljenčke, njihov strup je namreč močan, saj gre za eno bolj strupenih živalskih vrst na svetu, ki s strupom zlahka paralizira in nato ubije manjše ribe in rake, lahko pa je smrtonosen tudi za človeka, zlasti otroke, starejše ljudi, astmatike in osebe z alergijami. V vsakem primeru pa je bližnje srečanje s portugalsko ladjico izjemno boleče. Kot smo že poročali, je treba rano, ki jo na telesu pustijo njene ožigalke, izprati z morsko vodo, v primeru alergijske reakcije pa nemudoma poklicati reševalce. Po navedbah strokovnjakov lahko ladjica človeka ožge še nekaj tednov po tem, ko jo je naplavilo na obalo.

Portugalska ladjica si je svoj dom našla v Atlantskem oceanu, a jih občasno zanese tudi v Sredozemsko morje, običajno sicer le do obale Španije. Prebiva na morski gladini, po kateri se premika s pomočjo jadru podobnega izrastka, s katerim lovi veter. Ljudje jih v vodi radi zamenjajo za plastično vrečko.