Huda ura

VIDEO in FOTO: V silovitem nalivu poplavilo in pobelilo Lendavo

S.R.
29. 4. 2023, 18.31
Posodobljeno: 29. 4. 2023, 20.24
Deli članek:

Območje Lendave je malo pred 18. uro zajela nevihta s hudim nalivom. Padala je tudi sodra.

Facebook/Neurje.si/Boris Hardi
Lendavo je pobelila sodra.

Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so za današnje popoldne in večer napovedali pestro vreme v znamenju krajevnih ploh in posameznih neviht. Ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si so si drznili še več. Včeraj so namreč posvarili pred močnimi nalivi s sodro in drobno točo, ki se lahko danes popoldne in zvečer pojavljajo na vzhodu Slovenije, predvsem v delih Štajerske in Prekmurju.

Njihove napovedi so se uresničile, saj je Lendavo malo pred 18. uro prečkala nevihtna celica, ki je postregla s silovitim nalivom. "Potop s sodro v okolici Lendave," so malo po 18. uri naznanili na Facebooku. Kot so sprva pojasnili, je Lendavo in okolico pobelilo s sodro, a zrna na srečo niso bila večja. Nekaj dela so imeli lokalni gasilci, saj je meteorna voda zalila kuhinjo lendavske osnovne šole. Gasilci PGD Lendava so prečrpali približno 1,5 kubičnega metra vode.

Po ocenah Arsa je v različnih obdobjih nevarnost toče in sodre veljala tudi drugod po državi, razmere pa so se hitro spreminjale.

Kaj pa naslednje dni?

Pri Arsu napovedujejo, da bo v nedeljo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe. Ponekod bo pihal vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija.

V ponedeljek se bo nato od jugozahoda pooblačilo. Popoldne bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji občasno deževalo. Pihal bo šibak vzhodni veter. V torek bo oblačno in deževno. V sredo bo na zahodu suho, drugod bo občasno še deževalo. V torek in sredo bo na Primorskem pihala šibka burja, so še napovedali meteorologi.