Otoplitev odnosov

Veliki premiki na Bližnjem vzhodu: Iran in Saudova Arabija odpirata veleposlaništvi

R.T.
28. 4. 2023, 22.09
Posodobljeno: 28. 4. 2023, 22.09
Deli članek:

Odnosi med Iranom in Saudovo Arabijo so se po več letih sovražnosti kot kaže po posredovanju Kitajske otoplili do te mere, da bosta državi v prestolnicah »v nekaj dnevih« odprli svoji veleposlaništvi.

Profimedia
Husein Amir Abdolahjan

Novico od skorajšnjem odprtju obeh veleposlaništev, ki sta zaprti vse od leta 2016, je v petek v libanonskem Bejrutu naznanil iranski zunanji minister Husein Amir Abdolahjan, ki sicer ni navedel natančnega datuma, a je poudaril, da se bo to zgodilo »v nekaj dnevih.« »Med zadnjim telefonskim pogovorom med zunanjima ministroma Irana in Saudove Arabije na ramazanski bajram smo se dogovorili, da si bomo v naslednjih dnevih prizadevali za odprtje iranskega in savdskega veleposlaništva v Teheranu in Rijadu,« je pojasnil.

Odnosi med Iranom in Saudovo Arabijo so dno dosegli po letu 2015, ko se je Saudova Arabija odločila za vojaško posredovanje v Jemnu. Tam od leta 2014, ko so uporniški Hutiji, ki jih podpira Iran, zavzeli glavno mesto Sana in strmoglavili vlado, ki pa je uživala podporo Saudove Arabije, potekala državljanska vojna. V Rijadu so takrat Iran obtožili, da Hutije, ki so z droni in balističnimi raketami napadli tudi savdska mesta, oskrbuje z orožjem. Leta 2019 so Iranu pripisali tudi odgovornost za napad na pomembni nahajališče nafte savdskega energetskega velikana Aramco. Iran je obtožbe zanikal, sovražnosti med državama pa so se prelile tudi na druga žarišča na območju Bližnjega vzhoda, vključno s sirsko državljansko vojno.

Odnosi med državama so se začeli izboljševati marca letos, potem ko so po posredovanju Kitajske obnovili diplomatske odnose.