Dosegli dogovor

Ukrajinske sosede ukinjajo enostransko prepoved uvoza ukrajinskega žita

S.R./STA
28. 4. 2023, 20.13
Posodobljeno: 28. 4. 2023, 20.34
Deli članek:

Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija in Bolgarija, ki so se zaradi velikih količin uvoženega žita iz Ukrajine znašle v težavah, bodo v skladu z dogovorom odpravile prepoved uvoza ukrajinskega žita

Profimedia
Skladišče žita v ukrajinski regiji Zaporožje.

Ob doseženem dogovoru na ravni EU si lahko oddahnejo predvsem Ukrajinci, saj so s tem tudi korak bližje podaljšanju sporazuma, v skladu s katerim je Evropska unija maja lani vzpostavila tako imenovane solidarnostne koridorje za izvoz ukrajinskih kmetijskih proizvodov, s katerimi so se začasno ukinile tudi vse carine in uvozne kvote. Ukrep velja do junija letos, a je Evropska komisija že predlagala podaljšanje do junija 2024. Članice EU so enoletno podaljšanje uredbe sicer danes že podaljšale, a mora zdaj to potrditi še Evropski parlament, nato pa uradno še Svet EU.

Spomnimo, Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija in Bolgarija so se zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Zato so se odločile za enostranske ukrepe.

"Imamo rešitev"

"Z veseljem sporočam, da smo dosegli politični dogovor glede uvoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov v EU. S petimi članicami in Ukrajino smo se dogovorili, kako se bomo soočili z razmerami," je dejal podpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis. Napovedal je, da bo komisija predlagala izredne zaščitne ukrepe za štiri najbolj občutljive kmetijske proizvode. To so pšenica, koruza, oljna ogrščica in sončnična semena. Kot so že pred dogovorom pojasnili viri pri EU, ta ukrep pomeni, da bi bilo mogoče proizvode v peterico članic uvoziti zgolj, če bi bilo blago namenjeno v druge članice ali tretje države.

Za več drugih proizvodov bodo medtem uvedli preiskavo, ali je treba tudi zanje uvesti določene ukrepe, je povedal Dombrovskis. Za kmete v prizadetih državah pa bo na voljo finančna pomoč v višini 100 milijonov evrov.

Ukrajinske sosede bodo v zameno odpravile enostranske ukrepe, ki so jih uvedle v povezavi z ukrajinskim žitom, je še dejal. Večinoma so začasno prepovedale njegov uvoz.

"Imamo torej rešitev, ki naslavlja težave kmetov tako v članicah, kot tudi v Ukrajini," je sklenil izvršni podpredsednik Komisije, ki je vodil pogovore z državami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že pozdravila dogovor, ki po njenih besedah ohranja ukrajinski izvoz in s tem hrano za svet, obenem pa je dober tudi za evropske kmete.

Podaljšanje pomorskega koridorja pod vprašajem

18. maja se medtem izteče dogovor o odprtju varnega pomorskega humanitarnega koridorja v Črnem morju oziroma sporazum o izvozu žita, ki ga je lani Ukrajina ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenila z Rusijo. Slednja sporazuma ne želi podaljšati. Kot je včeraj ponovilo rusko zunanje ministrstvo, bodo podaljšanje potrdili le, če bo Zahod odpravil vse ovire za uvoz ruskega žita in gnojil.