Mali oglasi

FOTO: Slovenci nori na starine; za nož 70.000 evrov

P.K.
28. 4. 2023, 19.17
Posodobljeno: 28. 4. 2023, 19.17
Deli članek:

Iz ponudbe najbolj priljubljenega oglasnega spletnega portala bolha.com je moč sklepati, da je v Sloveniji trgovanje s starinami in zbirateljskimi predmeti, kar živahno.

bolha.com
Bodalo za 70.000 evrov!

V bogati oglasni ponudbi najdemo takšna in drugačna slikarska dela, nakit, značke, uniforme, staro posodo in druge gospodinjske pripomočke, pohištvo ter dekoracijo za dom.

Pogledali smo, kateri trije predmeti, ki so naprodaj ta hip, imajo najvišje cene. Najdražji kos med starinami in umetninami je bodalo, ki ga za 69.000 evrov prodaja Ljubljančan. O njem napiše, da gre za japonsko nevidno bodalo, "za avtentično starino iz moje osebne zbirke. Bodala kaiken so imeli v rokav kimona všiti samuraji najvišjih kast in funkcij, pa tudi vojaški poveljniki, kot zadnje orožje, ko zmanjka vseh drugih obramb," je zapisal v oglasu. 

bolha.com
Samurajski meč ima 500 let.

Naslednji najdražji kos je še eno rezilo - restavriran samurajski meč, star 500 let. Kot priča njegov prodajalec iz Škofje Loke ima meč tudi certifikat pristnosti in je zelo redek. Njegova cena je 40.000 evrov.

bolha.com
Razpelo stane malo več kot 39.000 evrov.

Tretji najdražji predmet pa ima sakralno vsebino. Gre za Jezusa na križu. Razpelo je visoko skoraj meter in pol. Njegova cena je 39.700 evrov. Med najdražjimi kosi je še slika z naslovom Ruski volk v zimski noči za 39.000 evrov, zlati križ z 18-karatnim zlatom, delo znanega draguljarja. "Križ je bil narejen po naročilu Aleksander Fjodorovne, ruske carice in žene zadnjega ruskega carja Nikolaja ll, in sicer za črnogorskega narodnega junaka Aleksandra Leksa," je povedal avtor oglasa. Cena zlatega predmeta je 30.000 evrov.