»Ideološka indoktrinacija«

Kremelj: Sabotaže in napade po Rusiji izvaja ruska mladež, ki jo novačita Kijev in Zahod

S.R.
11. 4. 2023, 15.49
Posodobljeno: 11. 4. 2023, 15.49
Deli članek:

Prvi mož ruske Zvezne varnostne službe (FSB) Aleksander Bortnikov je dejal, da so od začetka invazije na Ukrajino v Rusiji preprečili že 118 terorističnih dejanj.

Profimedia
Urjenje ruske enote, specializirane za boj proti saboterjem.

2. aprila letos je bil v kavarni v Sankt Peterburgu ubit kontroverzni ruski vojaški bloger Vladlen Tatarski s pravim imenom Maksim Fomin, sicer goreč podpornik ruske invazije na Ukrajino. Kdo stoji v ozadju atentata na tega v ukrajinski Makejevki rojenega blogerja, bančnega roparja in separatista, ki se je v letih po majdanski revoluciji kalil med proruskimi silami v Donbasu, še vedno ni znano. V FSB in ruskem preiskovalnem odboru, ki odgovarja neposredno predsedniku Vladimirju Putinu in ki ima v rokah preiskavo, so krivca hitro našli v ukrajinskih oblasteh, natančneje njihovih obveščevalnih službah, ki naj bi atentat načrtovale s pomočjo podpornikov zaprtega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Profimedia
Ruski vplivneži, politiki in visoki funkcionarji izvajajo redne preglede svojih vozil, v kolikor bi se po kakšnem skrivala bomba.

Že avgusta lani je po udeležbi na domoljubnem festivalu v bližini Moskve v eksploziji avtomobila umrla Darija Dugina, hčerka vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina. FSB je tudi v takrat atentata obtožil ukrajinske oblasti. A to sta le dva najbolj razvpita primera. V zadnjem letu je bilo namreč po vsej Rusiji izvedenih več sabotaž in napadov, ki so bili v največji meri usmerjeni v vojaške objekte in naborniške centre ruske vojske, pri čemer so se napadi začeli stopnjevati predvsem po septembrski mobilizaciji.

O dogajanju je danes spregovoril vodja FSB Aleksander Bortnikov, ki je Ukrajino in Zahod obtožil, da za izvajanje teh sabotaž in napadov novačita mlade ruske državljane. »V razmerah, ki vladajo med izvajanjem ruske posebne vojaške operacije, so ukrajinske posebne sile in njihovi zahodni skrbniki začeli agresivno ideološko indoktrinacijo in novačenje naših državljanov,« je dejal na srečanju nacionalnega protiterorističnega odbora v Moskvi. Izpostavil je, da ciljajo predvsem na mlajšo generacijo, te mlade pa nato vključujejo v izvajanje sabotaž ter terorističnih in ekstremističnih dejavnosti. Da za te trditve »obstajajo razlogi,« je že prejšnji teden poudaril ruski predsednik Putin. Po navedbah Bortnikova so od začetka invazije na Ukrajino na ruskih tleh preprečili že 118 terorističnih dejanj.