Zaupni dokumenti

Alarm v Pentagonu: V javnost pricurljali tajni načrti ZDA in Nata za Ukrajino

E. J.
7. 4. 2023, 09.35
Posodobljeno: 7. 4. 2023, 11.28
Deli članek:

Bidnovi uradniki so poskušali dokumente odstraniti iz družbenih medijev, a kot kaže, jim to ni uspelo.

Profimedia
Gre za vsaj pet tednov stare dokumente, ki torej predstavljajo pogled na stanje na bojišču, pa tudi na ukrajinske potrebe, kot so ga Američani videli 1. marca.

Ta teden so se na družbenih omrežjih pojavili zaupni vojni dokumenti s tajnimi načrti ZDA in Nata za okrepitev ukrajinske vojske po načrtovani protiofenzivi proti ruskim silam. To je potrdil tudi visoki uradnik ameriške administracije, piše The New York Times. Pentagon preiskuje, kdo bi lahko bil odgovoren za uhajanje tajnih dokumentov, ki so bili objavljeni na Twitterju in Telegramu.

The New York Times navaja, da vojaški analitiki menijo, da so bili dokumenti objavljeni v nekoliko spremenjeni vsebini glede na tisto, kar je bilo v izvirnikih. Zdi se namreč, da so bile v različici, ki se je pojavila na družbenih omrežjih, ameriške ocene ukrajinskih izgub pretirane, prav tako sumljive pa so ocene Pentagona o ruskih izgubah. Tak 'modus operandi' nakazuje, da bi za vsem lahko stala Moskva ali vsaj akterji, povezani s strukturami v Kremlju, menijo analitiki.

Profimedia
Vojaški analitiki menijo, da so bili dokumenti objavljeni v nekoliko spremenjeni vsebini glede na tisto, kar je bilo v izvirnikih, vseeno pa so na pentagonu izredno zaskrbljeni zaradi situacije.

Bidnovi uradniki so poskušali dokumente odstraniti iz družbenih medijev, a kot kaže, jim to ni uspelo. "Zavedamo se, kaj se je zgodilo, in se ukvarjamo s tem vprašanjem," je na kratko dejala namestnica tiskovne predstavnice Pentagona Sabrina Singh. Dokumenti, ki so prišli v javnost, ne navajajo konkretnih načrtov za ukrajinsko protiofenzivo, torej ne določajo, kdaj in kje točno namerava Kijev napasti ruske sile. Prav tako gre za vsaj pet tednov stare dokumente, ki torej predstavljajo pogled na stanje na bojišču, pa tudi na ukrajinske potrebe, kot so ga Američani videli 1. marca. Vendar pa ruskim vojnim strategom, analitikom in obveščevalcem ti dokumenti še vedno zagotavljajo dragocen vpogled v razmišljanje ukrajinskih zaveznikov. Dokument na primer navaja stopnjo porabe raket za močan ameriški raketni sistem HIMARS, ki je od nastopa na bojišču v Ukrajini sredi lanskega leta močno namučil Ruse (z uničevanjem skladišč streliva, infrastrukture ipd.). ). Pentagon zaenkrat še ni javno razkril, kako hitro Ukrajinci porabljajo rakete za HIMARS - kar pa navaja ta dokument.

Profimedia
Menijo, da je zaenkrat težko oceniti, kakšen učinek bo imela objava teh dokumentov na razmere na fronti.
Poleg tega je eden od dokumentov povzel razpored usposabljanja za 12 ukrajinskih brigad, od katerih so jih devet usposabljale sile ZDA in Nata. Isti dokument omenja, da bi potrebovali 250 tankov in 350 oklepnih vozil. Vojaški analitiki so za New York Times povedali, da je težko oceniti, kakšen učinek bo imela objava teh dokumentov na razmere na fronti – tako med sedanjimi bitkami kot med tistimi, ki bodo sledile v prihodnjih mesecih. Nedavna ruska ofenziva namreč ni dosegla niti približno rezultatov, ki jih je pričakovala Moskva (govorilo se je, da je Putin ukazal generalom, naj do konca marca zasedejo celoten Donbas), zahodni analitiki pa niso prepričani, koliko moči še ima ruska vojska, da bi se odzvala na pričakovano ukrajinsko protiofenzivo ali pa začela svojo.

In čeprav ostaja nejasno, kako so se dokumenti znašli na družbenih omrežjih, je precej indikativno, da se po mnenju analitikov delijo predvsem na proruskih kanalih.