Nekdanji kosovski predsednik

Začenja se sojenje Hashimu Thaciju, obsojenemu vojnih zločinov

M. T. V./STA
2. 4. 2023, 09.53
Posodobljeno: 2. 4. 2023, 09.55
Deli članek:

Na haaškem posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu se bo v ponedeljek začelo sojenje nekdanjemu kosovskemu predsedniku in poveljniku Osvobodilne vojske Kosova Hashimu Thaciju in trem soobtoženim. Obtoženi so vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med in po oboroženem konfliktu na Kosovu.

Profimedia
Hashim Thaci

Soobtoženi so Thacijev najtesnejši zaveznik in nekdanji vodja njegove nekdanje Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli, bivši poslanec stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) Rexhep Selimi ter nekdanji tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in bivši predsednik parlamenta Jakup Krasniqi.

Thaci in Veseli, ki je v preteklosti med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, sta bila vojaška poveljnika OVK. Ta se je v času konflikta v letih 1998-1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Konflikt je zahteval okoli 13.000 življenj in se je končal šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova.

Tožilstvo je napovedalo več kot 300 prič

Predstavitev dokazov tožilstva proti četverici bi zaradi velikega števila prič lahko trajala šest let in pol, je minuli mesec na novinarski konferenci opozoril predsedujoči sodnik Charles Smith. Ocenil je, da bi lahko pričalo 46 ljudi na leto, pričanje prvih dvanajstih pa bo predvidoma trajalo skupno 234 ur.

Obtožnica Thaciju, Veseliju, Selimiju in Krasniqiju v šestih točkah očita zločine proti človečnosti, v štirih točkah pa vojne zločine. Med njimi so pregon na podlagi politične in etnične pripadnosti, nezakoniti zapor, nezakonite aretacije in pripori, okrutno ravnanje, mučenje, druga nečloveška ravnanja in tudi umori, piše na spletni strani sodišča. Po navedbah iz obtožnice naj bi očitane zločine zagrešili najmanj od marca 1998 do septembra 1999 na več lokacijah na Kosovu in na severu Albanije. Med žrtvami naj bi bilo več sto civilistov in oseb, ki niso sodelovale v sovražnostih. Thaci, Veseli, Selimi in Krasniqi so za omenjene zločine obtoženi po individualni odgovornosti, sodelovali pa naj bi tudi v razširjenih in sistematičnih napadih na osebe, za katere so domnevali, da nasprotujejo OVK.

Tožilstvo sodišča je obtožnico vložilo aprila 2020, objavilo pa dva meseca kasneje. Vsi obtoženi, ki so v priporu že od novembra 2020, so se na sodišču sicer izrekli za nedolžne, Thaci pa je novembra 2020 po potrditvi obtožnice odstopil s položaja predsednika Kosova.

Delovanje OVK

OVK je nastala leta 1996. Oboroženo delovanje je okrepila leta 1998, ko se je borila za samostojnost Kosova in proti režimu takratnega srbskega predsednika Miloševića. Takrat se je okrepilo tudi nasilje srbskih vojaških in policijskih sil nad kosovskim prebivalstvom, ki je v začetku leta 1999 po podatkih Združenih narodov privedlo do bega 400.000 kosovskih Albancev. Število beguncev se je do konca vojaškega posredovanja Nata proti Srbiji 10. junija 1999 povečalo na milijon.

Žrtve OVK so bili domnevni nasprotniki OVK in kasneje kosovskih oblasti, med drugim Srbi, Romi, pripadniki drugih manjšin, katoliki in drugi civilisti, ki naj bi sodelovali s srbskimi oblastmi ali imeli stike s Srbi. Žrtve so bili tudi Albanci, ki so bili povezani ali so sodelovali s strankami, za katere so menili, da ne podpirajo OVK, ter tisti, ki se niso pridružili OVK ali je niso podpirali.

Dva nekdanja borca že obtožena

Posebno sodišče v Haagu so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK med kosovskim konfliktom in po njem. Obravnava zločine, ki jih ni preiskovalo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je delo končalo decembra 2017. Ustanovili so ga po objavi poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja leta 2011, v katerem je OVK očital hude vojne zločine, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z organi.

Sodišče je maja lani v prvi sodbi obsodilo dva nekdanja borca OVK. Vodjo in namestnika vodje skupine veteranov OVK Hysnija Gucatija in Nasima Haradinaja je obsodilo na štiri leta in tri mesece zapora, potem ko ju je spoznalo za kriva v petih točkah obtožnice, vključno z ustrahovanjem več kot 100 prič.