Štirje mrtvi

Tornado opustošil mesta in porušil streho na metalskem koncertu

G.G./STA
1. 4. 2023, 08.49
Posodobljeno: 1. 4. 2023, 08.57
Deli članek:

V osrednjem delu ZDA se ozračje še ni umirilo. V petek je močan tornado prizadel mesto Little Rock v Arkansasu, divjal pa je tudi v Illinoisu.

Profimedia
Po tornadu v mestu Rolling Fork v Mississippiju.

Veter je pustošil v soseskah v zahodnem Little Rocku in razdejal manjše nakupovalno središče. Nato je prečkal reko Arkansas v severni Little Rock in okoliška mesta, kjer so poročali o obsežni škodi na domovih, podjetjih in vozilih. Guvernerka Sarah Huckabee Sanders je razglasila izredne razmere in povedala, da je v osrednjem delu zvezne države nastala velika škoda. Umrli so trije ljudje.

Tornado je prihrumel tudi v mesto Belvidere v zvezni državi Illinois. Med drugim je povzročil, da se je udrla streha dvorane, v kateri je bilo takrat okoli 260 ljudi na koncertu metalskih glasbenih skupin. Ena oseba je umrla, pet je bilo huje poškodovanih.

Po podatkih portala poweroutage.us, ki spremlja izpade električne energije, je bilo v petek popoldne v Arkansasu brez elektrike skoraj 70.000 odjemalcev. V sosednji Oklahomi, kjer so sunki vetra s hitrostjo med 50 in 60 kilometri na uro podžgali hitro rastoče travnate požare, je bilo brez elektrike približno 32.000 ljudi.

Meteorologi so v petek pozvali ljudi, naj se pripravijo na nevarno vreme, vključno s tornadi, in opozorili, da so razmere podobne tistim pred tednom dni, ko je v Mississippiju pustošil uničujoč tornado, v katerem je umrlo najmanj 21 ljudi.

Prizorišče tega uničenja si je v petek ogledal ameriški predsednik Joe Biden, ki je prebivalcem zagotovil, da jih zvezna vlada ne bo pustila na cedilu. V Rolling Forku je Biden po ogledu razbitin prebral imena vseh 13 prebivalcev majhnega mesta, ki so umrli v neurju. Prebivalcem je priznal, da bo pot do obnove dolga in težka, vendar je dejal, da jim bo pri tem pomagal.

Vse več silovitih neurij

Minuli teden je v mestu Rolling Fork in bližnjem mestu Silver City tornado uničil približno 300 hiš in podjetij ter za seboj pustil kupe lesa, opeke in zvite kovine. Na stotine drugih objektov je bilo močno poškodovanih. V Mississippiju je bilo na podlagi podatkov, ki so jih potrdili mrliški ogledniki, skupno 21 smrtnih žrtev. Ena oseba je umrla tudi v Alabami.

Glede na novo študijo bo v ZDA zaradi podnebnih sprememb vse več takšnih silovitih neurij. Te bodo verjetno pogosteje prizadejale bolj naseljene južne države, kot so Alabama, Mississippi in Tennessee. Študija, objavljena v publikaciji Bulletin of the American Meteorological Society, napoveduje, da se bo po vsej državi število neviht, ki bodo povzročale tornade in točo, povečalo za 6,6 odstotka.