An-225 Mriya

Ukrajinci najvišje predstavnike podjetja Antonov sumijo oviranja vojske, krivi uničenja "Sanj"

J.V.
10. 3. 2023, 14.50
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 14.52
Deli članek:

Dva sta že aretirana, tretji je prisal na seznamu iskanih oseb, saj je pobegnil iz države.

Profimedia
Uničene "Sanje" na letališču Hostomel.

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da je več najvišjih uradnikov državnega podjetja za proizvodnjo letal Antonov osumljenih oviranja ukrajinskih oboroženih sil, kar je imelo za posledico uničenje največjega letala na svetu An-225 Mriya (Sanje) hitro po izbruhu vojne. Novico o uničenju letala je ukrajinski zunanji minister Dimitro Kuleba potrdil 27. februarja lani.

Po poročanju preiskovalnega portala Meduza je bila preiskava uvedena proti nekdanjemu generalnemu direktorju Antonova Sergiju Bičkovu, njegovemu namestniku Mihajlu Harčenku in vodji oddelka za letalsko varnost družbe Aleksandru Netesovu. Bičkov in Harčenkov sta bila že pridržana, Netesov pa je bil dodan na seznam iskanih oseb, ker je pobegnil iz države. Vsem trem osumljencem grozi do 15 let zapora.

Predstavniki ukrajinske varnostne službe menijo, da so voditelji podjetja ukrajinski vojski preprečili vzpostavitev obrambe na letališču Hostomel, kjer je bila shranjena Mriya. Posledično je ruskim silam po mnenju preiskovalcev uspelo začasno prevzeti nadzor nad letališčem in okolico ter uničiti letalo, še piše Meduza.