Vojni ujetnik

FOTO: Na lovu za morilci neoboroženega ukrajinskega vojaka

J.P.
7. 3. 2023, 11.16
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 15.00
Deli članek:

Ukrajina je odločena, da izsledi ruske čete, ki so, kot je mogoče soditi iz posnetka, pokončale neoboroženega ukrajinskega vojnega ujetnika.

Twitter
Pokončali so ga z avtomatskim orožjem

»Našli bomo morilce,« je v ponedeljek pozno zvečer izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je pozval k takojšnji preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča.

Posnetek prikazuje ukrajinskega vojaka, ki pred jarkom kadi cigareto. Ko izusti »Slava Ukrajini«, ga pokončajo z avtomatskim orožjem. Eden od ruskih vojakov, ki ni viden na posnetku, mu zabrusi, naj umre, izrečeno pa zabeli s kletvico.

Ni znano, kdaj je nastal posnetek, ki se je na družabnih omrežjih pojavil včeraj. Vojaka prvotno niso identificirali, bil pa naj bi pripadnik 30. mehanizirane brigade. Danes je ukrajinska vojska sporočila, da gre za Timofija Šaduro, pogrešanega od 3. februarja, ko se je boril v bližini Bahmuta. Pojasnili so še, da njegovo truplo trenutno leži na okupiranem območju, njegovo identiteto pa bodo lahko dokončno potrdili šele, ko bo v njihovih rokah.

Kurir poroča, da ga je pokončala skupina Rusič, ki spada pod skupino Wagner. Njen vodja naj bi bil Aleksej Milčakov, čigar vzdevek je Srb.

Rusija posnetka, zaradi katerega je tarča novih obtožb o vojnih zločinih, še ni komentirala.