Ni montaža

VIDEO: Iz polja pri Zagrebu bruhnila nafta: 'Ljudje, to je mali Kuvajt!'

E. J.
3. 3. 2023, 14.52
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 16.34
Deli članek:

V Ježevem, vasi blizu Dugega Sela, 11 kilometrov od Zagreba, je sredi polja začela bruhati nafta. Ina: Nafta je prišla iz naftovoda, nima vpliva na zdravje ljudi

Facebook/zajem slike
Vzrok še ni znan - v Ini menijo, da je počil cevovod, okoliški prebivalci pa se veselijo, da imajo izvir nafte.

Za hrvaški časnik 24sata so policisti potrdili, da imajo prijavo iztekanja olja, o izbruhu so bili obveščeni ob 11.15. Poročajo, da je bila v Ježevo poslana ekipa za čiščenje naftnega jezera. "Tukaj ste, moji ljudje, jaz sem v Ježevem, tako imenovanem malem Kuvajtu. Olje teče ven, poglejte. To ni montaža ali kaj podobnega," pravi moški na posnetku.

"Tekom dopoldneva je bilo opaziti puščanje nafte na kolektorskem cevovodu, ki povezuje naftno polje Ježevo z zbirno postajo, zaradi česar se je v bližini vrtine razlilo okoli 4 m3 nafte. Ina je takoj ustavila pretok po cevovodu, da bi  zaustavila nadaljnje uhajanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe in pričela se je sanacija polja ter mesta puščanja. Da bi omejili širjenje onesnaženja, so postavili vpojne jezove. Stanje je pod nadzorom, sanacija pa poteka v skladu s pravili varstva okolja. Dogodek ni vplival na zdravje ljudi,« so sporočili iz Ine.

Na terenu je tudi državni inšpektorat

Državni inšpektorat je sporočil, da je prejel obvestilo o puščanju na naftovodu 4 Ježevo - Ivanić Grad, na terenu pa so rudarska inšpekcija, inšpekcija za varstvo okolja in inšpekcija za vode, poročajo hrvaški mediji.