V primežu podražitev

To so podjetja, ki bodo na Hrvaškem dvignila svoje cene

R.T.
1. 3. 2023, 19.31
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 20.32
Deli članek:

Največje blagovne znamke so prve napovedale podražitve.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Hrvati se te dni soočajo s podražitvami osnovnih dobrin. Hrana, ki jo kupujejo, je, če upoštevamo njihove dohodke, med najdražjimi v Evropi, od aprila pa bo še slabše.

Po podatkih Eurostata je namreč Hrvaška med prvimi petimi državami članicami Evropske unije po rasti cen. A se tu ne bo ustavilo, saj so tamkajšnji trgovci že prejeli 60 novih cenikov, ki so jim jih dostavili dobavitelji.

Gre za distributerje največjih svetovnih blagovnih znamk.

Seznam multinacionalk

Kot smo že poročali, se bodo zaradi visoke inflacije praktično vsi izdelki podražili za 5 do 10 odstotkov.

Nekateri pa se bodo podražili tudi za 20 odstotkov, najbolj neživilski izdelki, predvsem kozmetika in čistila.

Prve so podražitve napovedale multinacionalke. Po poročanju hrvaških medijev so to Nestle, Kraft, L'Oreal, Henkel, Beiersdorf, Orbico, Jacobs, Pringles, Manner, Fisherman, Dr. Oetker …

Barilla testenine naj bi se podražili za 6 do 12 odstotkov; kozmetični izdelki Beiersdorf za 2 do 20 odstotkov; cene naj bi dvignili tudi Coca Cola, Franck, Saponia in Podravka. Dukat in Vindija zaenkrat podražitev še nista napovedala.

Napovedi o podražitvah mlečnih izdelkov še ni; svinjina se draži povsod po Evropski uniji, tako da se bo tudi na Hrvaškem.

Podražila se bosta tudi sadje in zelenjava, tudi zaradi suše. Največji dobavitelji za Hrvaško so Nizozemska, Španija, Grčija in Turčija.