Edini dedič

Avstrijka vodovodarju poklonila milijone, družina se bo obrisala pod nosom

R.T.
27. 2. 2023, 21.45
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 21.47
Deli članek:

Sorodniki so nedavno šokirani ugotovili, da bodo najverjetneje ostali brez vsega. Njeno premoženje poleg več kot tri milijone evrov vključuje tudi nepremičnine in posestva v skupni velikosti 3000 kvadratnih metrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V eni od avstrijskih bolnišnic so nedavno zaradi zdravstvenih težav sprejeli starejšo občanko, ki trpi za demenco. Neimenovana ženska, doma iz Klosterneuburga severno od Dunaja, je leta 2018 izgubila svojega soproga, s katerim je bila poročena 50 let. Slednji je na stara leta pred smrtjo med drugim skrbel za vse finančne in organizacijske zadeve, par pa ni imel otrok. Po njegovi smrti je predvsem zaradi težav s plinskim bojlerjem in vdori vode v kletne prostore na njeno posestvo začel redno zahajati nek vodovodar, sicer tudi mojster za ostala hišna opravila. Na slednjega so po poročanju avstrijskega časnika Kronenzeitung nedavno v bolnišnici naleteli preostali šokirani člani širšega sorodstva.

Odnosi so se skrhali

Izkazalo se je namreč, da ga je ženska izbrala za svojega skrbnika. Še več, podelila mu je tudi pristojnosti za upravljanje z njenim premoženjem, v oporoki pa ga je navedla kot edinega dediča. Kot poroča časnik, se je v letih po smrti soproga njeno duševno zdravje začelo hitro slabšati, sočasno pa so se začeli krhati tudi odnosi med njo in širšim sorodstvom. Kot je za časnik pojasnil eden od njenih nečakov, so ti odnosi na psu. Po njegovih navedbah je v zadnjih letih postajala vse bolj nehvaležna in je obenem zavračala vsako pomoč, pozneje pa so ji zdravniki diagnosticirali starostno demenco. »Šokirani smo,« je dejal nečak, ki je dodal, da si nikoli ni mislil, da lahko nekdo nekomu, ki ni član družine, tako hitro nekaj podari. Priznal je, da so bili odnosi s teto po diagnozi problematični, saj je živela v »svojem svetu in se od družine oddaljila.«

Civilni postopek

Nečak je poudaril še, da jih ne boli samo finančni vidik njene sprege z vodovodarjem, temveč bo slednjemu poleg velike umetniške zbirke zapustila tudi vse »spomine,« s čimer je ciljal na vse družinske fotografije. Njeno celotno premoženje naj bi bilo vredno več kot tri milijone evrov, k temu pa je treba prišteti še nepremičnine in posestva v skupni velikosti 3000 kvadratnih metrov. Avstrijska zakonodaja je po navedbah časnika na strani vodovodarja, vse skupaj naj bi bilo namreč izvedeno povsem legalno.

Sorodnikom, ki si zdaj prizadevajo za ničnost sklenjenega dogovora, je na voljo le izpodbijanje v civilnem postopku, kjer pa bi morali sami kriti vse sodne stroške, pri čemer rezultat sodnega postopka nikakor ni znan. Po navedbah nečaka bi jih to stalo več deset tisoč evrov.