V trebuh in glavo

Smrt na policijski postaji: Komandir ga je zasliševal, nato so odjeknili streli

S.R.
27. 2. 2023, 20.09
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 20.09
Deli članek:

Na avstrijskem Štajerskem odmeva današnja tragična smrt komandirja policijske postaje. Znanih je nekaj več podrobnosti o jutranjem dogajanju, ki se je končalo s streli in žalostjo.

Profimedia
/

Na policijski postaji v mestu Trieben je danes malo pred 8. uro zjutraj v streljanju življenje izgubil 59-letni komandir. Ustrelil ga je 46-letni policist, ki se pozneje aretaciji ni upiral. Kot smo že poročali, sta bila v času dogodka na policijski postaji še dva policista, ki sta strelca uspela umiriti in mu odvzeti pištolo. Natančnih odgovorov glede motiva za dejanje, v kolikor je bilo to namerno, zaenkrat še ni. Kriminalistična preiskava, ki je v rokah kriminalistov iz sosednje zvezne dežele Salzburg, je v teku. Potrdili so sicer, da so bili izstreljeni trije streli.

Obtožbe o zlorabi položaja

Po poročanju avstrijskih medijev naj bi bil 59-letnik šele nekaj mesecev na čelu policijske postaje, pri čemer naj bi danes zjutraj 46-letnika zaradi več »uradnih kršitev« zaslišal. Naznanil naj bi tudi uvedbo disciplinskega postopka, nato naj bi odjeknili streli. 46-letnik je komandirja s svojo službeno pištolo ustrelil v trebuh in še dvakrat v glavo. Oživljanje je bilo neuspešno, bil je na mestu mrtev. Policistka in policist, ki sta bila prisotna na postaji, sta bila nepoškodovana.

»Mislila sem, da gre za bančni rop,« je po poročanju avstrijske javne radiotelevizije ORF dejala občanka, ki se je v času streljanja nahajala na ulici. Policijska postaja se namreč nahaja v isti zgradbi kot banka. ORF še poroča, da zaenkrat ni znano, ali so bili streli izstreljeni med prepirom in prerivanjem, ali pa je 47-letnik v komandirja nameril namerno. Slednji naj bi danes zjutraj od svojega podrejenega terjal pojasnila zaradi nekaterih obtožb, povezanih z zlorabo položaja, saj naj bi v zadnjem obdobju prejel več indicev, da so obtožbe utemeljene.

Kraj Lassing, komandirjev domači kraj, ki se od Triebna nahaja približno 20 kilometrov, je danes zavit v žalost. 59-letnik je za seboj zapustil življenjsko sopotnico in tri otroke. Na dogodek sta se odzvala tudi avstrijski notranji minister Gerhard Karner in direktor policije na avstrijskem Štajerskem Gerald Ortner, ki sta svojcem žrtve izrekla globoko sožalje. Po navedbah Karnerja je zadeva v rokah salzburških kriminalistov, ki imajo nalogo, da »hitro, celovito in temeljito pojasnijo celotno ozadje.«