Snežni in prometni kaos

FOTO: Kalvarija v Dalmaciji, opozarjajo pred močno, celo orkansko burjo

S.R.
27. 2. 2023, 18.15
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 20.12
Deli članek:

Na Hrvaškem še vedno odstranjujejo posledice orkanske burje in obilnih snežnih padavin, zaradi katerih je Dalmacija ostala odrezana od sveta. Vremenske razmere so še naprej slabe.

Profimedia
Zasnežena hrvaška avtocesta.

Kot smo že poročali, se je Dalmacija včeraj popoldne znašla v primežu vremenskega kaosa, ki mu je sledil popoln prometni kolaps. Zaprte so bile praktično vse ceste, ki Dalmacijo povezujejo s preostalo Hrvaško. Vozniki, ki so ostali ujeti na zasneženih cestah, številni med njimi z letnimi pnevmatikami, pa so obtičali na mestu. Začasno namestitev so jim zagotovili v sprejemnih centrih. Večino cest iz Gorskega kotarja in Like proti Dalmaciji je še vedno zaprtih za ves promet v obe smeri. Burno vreme s sneženjem se na Jadranu, zlasti na območju Gorskega kotarja in Like, kjer je že ponoči zapadlo približno 70 centimetrov snega, nadaljuje tudi danes. Snežni plugi so na delu že od sobote, pri čemer so med čiščenjem snega prevozili 75.000 kilometrov, kar je skoraj dva kroga okoli Zemlje, poroča STA. Gasilci sicer v več delih države odstranjujejo porušena drevesa in polomljene veje, nekatera naselja na jugozahodu države pa so ostala brez elektrike.

STA
Pluženje ceste pri počivališču Kupjak.

Poveljnik hrvaške civilne zaščite Damir Trut je prebivalce tudi danes pozval, naj se ne odpravljajo na pot. Dodal je, da na obali pričakujejo sunke vetra z močjo do 160 kilometrov na uro. Z avtoceste so od Like proti Dalmaciji prek Gračaca in Zatona Obrovačkega danes sicer spustili določeno število vozil, a so se po navedbah zveze Hrvatski autoklub vremenske razmere znova poslabšale, posledično pa so konvoje začasno ustavili.

Odprli predor Sveti Rok

Malo pred 17. uro so nato med priključkoma Sveti Rok in Posedarje v smeri Dubrovnika za osebna vozila odprli avtocesto A1. Slednja v smeri Zagreba ostaja zaprta. Malo po 17. uri je s počivališč ob avtocesti proti predoru Sveti Rok in naprej proti jugu krenila kolona avtomobilov, polnih ljudi, ki so na odprtje čakali več kot 16 ur. Na počivališčih naj bi ostalo ujetih več kot 500 oseb. V zvezi so ob tem voznike opozorili, naj vozijo skrajno previdno, najvišja dovoljena hitrost na avtocesti proti Splitu pa je vsega 40 kilometrov na uro. Iz Dalmacije lahko osebna vozila proti notranjosti države vozijo po Jadranski magistrali, a so ponekod zapore. Za tovornjake s prikolicami je promet še vedno prepovedan.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je sporočil, da zaradi močne, mestoma tudi orkanske burje, v torek ostaja v veljavi rdeče opozorilo za Velebitski kanal, oranžno opozorila pa velja za zahodno obalo Istre in Kvarnerja, medtem poroča STA.

STA
Vozila na počivališču Kupjak.

Po navedbah hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so v zadnjem dnevu na območju obravnavali kar 32 vozil, ki niso imela ustrezne zimske opreme. Ob tem so 18 voznikov kaznovali zaradi neupoštevanja prometne signalizacije, saj so kljub zaprti in neprevozni avtocesti krenili na pot. Po navedbah hrvaškega ministra za promet Olega Butkovića je prometni kaos sicer res povzročilo sneženje, a so ga obenem povzročili tudi neodgovorni vozniki, ki so kljub opozorilom krenili na pot.

Kot poroča Dnevnik.hr, je po 24 urah zdaj končno opaziti, da se razmere počasi normalizirajo, a zaenkrat le za osebna vozila. Dodatne izredne linije med Zagrebom in Splitom so medtem odprle hrvaške železnice.