Z vlakom

Američani Ruse vnaprej obvestili, da bo Biden obiskal Kijev

G.G./STA
20. 2. 2023, 18.22
Posodobljeno: 20. 2. 2023, 18.27
Deli članek:

Nenapovedan obisk ameriškega predsednika Joeja Bidna v Kijevu ni bil povsem nenapovedan.

Profimedia
Joe Biden in Volodimir Zelenski

V Washingtonu so s klicem v Kremelj zagotovili, da med Bidnovom obiskom ne bo ruskih napadov. Zaradi občutljive narave sporočila svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, ki je Bidna spremljal med obiskom, ni želel pojasniti podrobnosti niti o komunikaciji niti o odzivu ruske strani. Je pa povedal, da so obisk pripravljali nekaj mesecev, dokončno so se zanj odločili v petek, rusko stran pa so seznanili nekaj ur pred obiskom. 

Biden je ukrajinsko prestolnico obiskal tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino, ob tej priložnosti pa je gostiteljem obljubil nov paket vojaške pomoči v višini 500 milijonov ameriških dolarjev. To je bil Bidnov prvi obisk v Ukrajini od začetka ruske invazije. Kot pa je poudaril na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je Kijev kot podpredsednik ZDA obiskal šestkrat. Šlo je tudi za prvi obisk kakega ameriškega predsednika v Ukrajini po letu 2008.

Z vlakom iz Poljske

Po navedbah časnika New York Times je Biden v Ukrajino prispel z vlakom iz Poljske, kar so po koncu obiska potrdili tudi v Washingtonu. Bela hiša je po poročanju britanskega BBC tako potrdila, da je predsednik v Kijev iz Poljske potoval z vlakom deset ur, saj potovanje z letalom zaradi vojne ni varno.

Rusi o obisku

Ruski politiki so se s posmehovanjem odzvali na današnji nenapovedan obisk ameriškega predsednika. Nekdanji ruski predsednik in kasneje premier Dmitrij Medvedjev je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da je Biden Ukrajini obljubil veliko orožja in prisegel zvestobo neonacističnemu režimu do smrti. Je pa Medvedjev tudi potrdil navedbe Bele Hiše, da je bila Moskva vnaprej obveščena o obisku ameriškega predsednika v ukrajinski prestolnici.

Podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je poudaril, da je šlo v Kijevu za Bidnovo predstavo. "Kijevu ni preostalo drugega, kot da zaradi Bidnove predvolilne kampanje pošlje ljudi v nesmiselno klanje," je zapisal na Telegramu. Dodal je, da je Zelenski svojemu glavnemu sponzorju obljubil uspeh na bojišču.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na Telegramu delila fotografijo Bidna in Zelenskega, kako prihajata iz samostana svetega Mihaela v Kijevu. "Kdo od njiju je pravoslavec," je zapisala pod fotografijo. Biden je sicer katoličan, Zelenski pa jud.