RTV Slovenija

Urbanija spet grozi z odpovedjo, tokrat zaradi Svetlane Makarovič

M. T. V.
20. 2. 2023, 18.21
Posodobljeno: 20. 2. 2023, 18.39
Deli članek:

Ker sta se odločila podaljšati prenos Prešernove proslave, ko je oder okupirala kontroverzna umetnica, morata režiser in urednica na zagovor k direktorju.

Sašo Švigelj/M24.si
Svetlana Makarovič

Direktor televizije Uroš Urbanija grozi z novimi odpovedmi, tokrat zaradi prenosa nastopa Svetlane Makarovič na Prešernovi proslavi ob kulturnem prazniku. Ko je ta ob koncu prireditve prišla na oder in odrecitirala svojo pesem Zla runa, so se ustvarjalci prenosa na TV Slovenija odločili, da prenos podaljšajo in gledalcem posredujejo tudi ta 'neuradni' del proslave. Neuradni, ker je namreč pred Prešernovo proslavo Upravni odbor Prešernovega sklada sporočil, da scenarij februarske podelitve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, ona sama pa je napovedala, da bo »na oder prišla, magari po vseh štirih«.

Podaljšanje prenosa v živo očitno ni bilo všeč Urbaniji, ki je vse vpletene v prenos menda takoj naslednji dan poklical na odgovornost. In zdaj je prišel epilog te 'preiskave': za režiserja Boža Grlja in urednico Zemiro Alejbegović Pečovnik zahteva kazen: opozorilo pred odpovedjo.

Primož Lavre/M24.si
Uroš Urbanija

Njuni kolegi so nad Urbanijevim vnovičnim 'pometanjem' ogorčeni in se z njegovo odločitvijo ne strinjajo. Kot so zapisali na portalu Tukaj smo, preko katerega kolektiv RTV Slovenija javnost obvešča o razmerah na nacionalki: »Osnovno poslanstvo javne RTV Slovenija je zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin. Pred Prešernovo proslavo ob kulturnem prazniku je praktično vsa slovenska javnost govorila o tem, kaj bo naredila Svetlana Makarovič. Brez trohice dvoma lahko rečemo, da je bilo v javnem interesu videti in vedeti, kaj se bo oz. se je zgodilo. Ko se je njen nastop zgodil, je bila na ekranu že odjavna špica. Hostese v dvorani, ozvočevalci, kamermani, rešiser, urednica in še kdo so se v trenutku morali odločiti, kaj narediti. In v trenutku so se vsi odločili pravilno. Svetlana Makarovič je dobila mikrofon, kamermani so obrnili kamere v njo, režiser je nadaljeval s prenosom, urednica ni ustavila prenosa. Vsi so naredili to, kar je bilo v interesu javnosti. Direktor televizije Uroš Urbanija pač ne dela v interesu javnosti. Tisti, v čigar interesu dela Urbanija, pa ni bil zadovoljen, da smo vsi lahko gledali in poslušali recitiranje pesmi Zla runa. Zato je Urbanija poklical na odgovornost vse vpletene. In zdaj imamo epilog. Za režiserja in urednico je Urbanija zahteval kazen: opozorilo pred odpovedjo. Ker sta opravljala svoje delo v interesu javnosti!?!«

Sodišče zadržalo veljavnosti dela novega zakona o RTV

Ustavno sodišče pa je ravno danes sporočilo, da je začasno zadržalo izvrševanje dela novega zakona o RTV, tako da začasno vodstvo nacionalke ostaja na položaju: zavod do imenovanja uprave kot vršilec dolžnosti vodi generalni direktor, prav tako direktorja radia in televizije opravljata funkcije vršilca dolžnosti, pri čemer lahko vsi trije opravljajo le tekoče posle.

Sodišče je zamrznilo izvajanje dela 23. člena ter v celoti 24. in 25. člena novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, do končne odločitve sodišča pa so vodenje, poslovanje in nadzor RTVS urejeni v skladu s prehodnimi ureditvami v noveli.

V svetu delavcev RTVS ob tem opozarjajo, da vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice za delovanje javnega medija. Prav tako za njegovo verodostojnost, transparentnost upravljanja in porabo javnega denarja, na kar so opozorili večkrat, poudarjajo.