Vojna v Ukrajini

Rusija: ZDA morajo dokazati, da niso uničile Severnega toka

E. J.
16. 2. 2023, 07.32
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 09.04
Deli članek:

Jevgenij Prigožin pravi, da bi mesto Bahmut v regiji Doneck lahko oblegali marca ali aprila,. Rusija pa zahteva, da ZDA dokaže, da niso uničile Severnega toka.

Profimedia
Moskva meni, da je uničenje plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2 septembra lani "dejanje mednarodnega terorizma" in ne bo dovolila, da bi ga pometli pod preprogo, je v izjavi zapisalo veleposlaništvo.

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj ruske skupine plačancev Wagner, je dejal, da bi mesto Bahmut v regiji Doneck lahko oblegali marca ali aprila, je poročala ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti. Vodja Wagnerja pa je dodal, da je to "težko napovedati" in da je uspeh Rusije pri obkolitvi mesta delno odvisen od količine zahodnega orožja, dostavljenega Ukrajini.

Profimedia
Jevgenij Prigožin, ustanovitelj ruske skupine plačancev Wagner, je dejal, da bi mesto Bakhmut v regiji Doneck lahko oblegali marca ali aprila.
Rusija: ZDA morajo dokazati, da niso uničile Severnega toka

ZDA bi morale poskušati dokazati, da ne stojijo za uničenjem plinovoda Severni tok, ki je povezoval Rusijo z Zahodno Evropo, je sporočilo rusko veleposlaništvo v ZDA. Moskva meni, da je uničenje plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2 septembra lani "dejanje mednarodnega terorizma" in ne bo dovolila, da bi ga pometli pod preprogo, je v izjavi zapisalo veleposlaništvo.

Veleposlaništvo se je sklicevalo na objavo v spletnem dnevniku novinarja Seymourja Hersha, ki je navedel neidentificirani vir, ki pravi, da so potapljači ameriške mornarice uničili cevovode z eksplozivom po ukazu predsednika Joeja Bidna. Bela hiša je obtožbe zavrnila kot "popolnoma lažne in popolno izmišljotino".

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je v sredo dejal, da je "čista dezinformacija, da ZDA stojijo za tem, kar se je zgodilo" s Severnim tokom, kar je spodbudilo nov ruski komentar.