Slaba računica

Ob slovenskih cestah kupi odpadkov, kako jih preprečiti?

Žiga Kariž
16. 2. 2023, 06.13
Deli članek:

Je kavcijski sistem res rešitev za dosego zastavljenih okoljskih ciljev ali bomo za razmeroma majhen učinek dobili višje cene in dodatne stroške?

STA
Slovenci še vedno preveč embalaže odlagamo v mešane komunalne odpadke.

Člani nevladne organizacije Ekologi brez meja so izvedli študijo o smetenju ob slovenskih cestah različnih tipov. Novembra in decembra lani so se podali na slovenske ceste ter na različnih odsekih pobirali odpadke ob cestiščih in na počivališčih. V raziskavo so vključili pet odsekov na avtocestah, sedem kilometrskih odsekov na regionalnih cestah ter dvanajst kilometrskih odsekov na občinskih cestah po vsej Sloveniji. Pri izboru odsekov na regionalnih cestah in avtocestnih postajališč so se posvetovali z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo ter Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Plastenke, pločevinke in steklenice

Na 24 izbranih cestnih odsekih so pobrali skupno 8713 kosov odpadkov, katerih teža je bila  skoraj 145 kilogramov. Kar slabo tretjino (32,1 %) so predstavljali odpadki, kot so plastenke, pločevinke in steklenice. Od 2967 kosov odpadkov, pobranih na 19 odsekih regionalnih in lokalnih cest, so plastenke, pločevinke in steklenice predstavljale 32,1-odstotni delež. Če upoštevamo še avtoceste, kjer so pregledali le počivališča, je ta delež 16,2 odstotka. Zaradi specifičnosti avtocestnih postajališč (pregledovanje vsebine košev za odpadke, dnevno čiščenje lokacij) je bilo tam opaziti večji delež drugih odpadkov. Delež plastenk, pločevink in steklenic, izračunan glede na težo odpadkov, je še večji: 45,1 % na lokalnih in regionalnih cestah oziroma 35,4 % na vseh odsekih.

Ozavešča in tudi preprečuje smetenje

Raziskava se je osredotočila na odpadke, ki bi jih zajemal kavcijski sistem, o uvedbi katerega  razmišljajo že dalj časa, saj naj bi z njegovo pomočjo lažje izpolnili zastavljene okoljske cilje, ki jih še ne dosegamo, a bi jih morali. Ekologi brez meja so prepričani, da bi kavcijski sistem preprečil smetenje ob cestah. Barbara Kirn, vodja raziskave, je ob tem celo povedala: »Smetenje škodi vsem: okolju, našemu zdravju in denarnicam, zato poskrbimo za pravilno odlaganje odpadkov. Podatki iz drugih evropskih držav so jasni: samo s pomočjo kavcijskega sistema lahko dosežemo najvišje stopnje ločeno zbranih odpadkov (čez 90 %), in kar je še pomembnejše: preprečimo uhajanje odpadkov v okolje, kjer privabljajo nove. Če želimo doseči cilje iz SUP-direktive, je čimprejšnja uvedba kavcijskega sistema edina pot.«

Dreamstime
Bodo vozniki zaradi kavcijskega sistema manj onesnaževali površine ob cestišču?

Težave drugje

A strokovnjaki s področja ravnanja z odpadki opozarjajo, da je tako razmišljanje precej naivno. Čeprav je vsak odpadek v naravi odveč, odvržene smeti ob cestah in jarkih niti niso glavna težava pri doseganju okoljskih ciljev; veliko več težav imamo z embalažo, ki se znajde v zabojnikih za mešane komunalne odpadke, sicer pa Slovenija s trenutnim sistemom ravnanja z odpadno embalažo spada med uspešnejše države in je na tem področju že boljša tudi od številnih držav, ki uporabljajo kavcijski sistem. Strokovnjaki iz vrst podjetij, ki se ukvarjajo z zbiranjem in sortiranjem odpadne embalaže, opozarjajo, da je kavcijski sistem zelo primeren v državah, kjer sistem zbiranja in ločevanja komunalnih odpadkov ni dobro urejen, okoljska ozaveščenosti prebivalstva pa je nizka.

Zaradi kavcije dražji izdelki

Ideja, da bo vsak, ki bo plastenko ali steklenico vrnil v trgovino, za to prejel manjši znesek denarja, je sicer všečna, a ob tem večina pozablja, da bo ta denar ob nakupu najprej moral dati. Ocene so, da bi kavcija, ki bi jo plačali ob nakupu pijače, morala znašati od 10 do 15 centov, kar pomeni, da bi se za toliko podražili tudi vsi izdelki, ki bi se uvrstili v kavcijski sistem. Za uvedbo kavcijskega sistema je treba v trgovskih centrih namestiti avtomate za sprejem odpadne embalaže, opremo za baliranje embalaže, omogočiti zadostne skladiščne površine, zagotoviti delavce in organizirati logistiko.

Dva vzporedna sistema

Opozorila se nanašajo tudi na dejstvo, da bo moral ob kavcijskem sistemu še vedno delovati tudi sistem, ki ga poznamo zdaj, kar pomeni, da se bo ravnanje z odpadno embalažo močno podražilo, učinek pa bi bil relativno majhen in bi ga po mnenju tistih, ki se zbiranjem odpadne embalaže že ukvarjajo, lahko dosegli tudi z manjšim izboljšanjem obstoječega sistema. ***Poudarek: Uvedbo kavcijskega sistema za pločevinke in plastenke predvideva Zakon o varovanju okolja (ZVO-2).