Skrajneži

Pred Vučićevim uradom grozili, da ga bodo odstranili

G.G.
16. 2. 2023, 08.03
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 08.12
Deli članek:

V sredo zvečer se je pred uradom srbskega predsednika Aleksandra Vučića v Beogradu zbrala truma skrajnih desničarjev.

Profimedia
Zbrali so se pred predsednikovim uradom v Beogradu.

Postopajoči pred stavbo so nasprotovali dogovoru med Srbijo in Kosovom o normalizaciji odnosov. Grozili so, da bodo izzvali nerede, če bo Vučić sprejel dogovor, ki je po njihovem mnenju škodljiv za Srbijo. Vzklikali so »Srbija-Rusija« in nosili plakate z napisi »Kosovo-ni predaja«. Ko so podrli ograjo pred stavbo, so jih policisti ustavili in prijeli dva najbolj srborita skrajneža. V enem od avtov od protestnikov so našli tudi orožje.

Vodja skrajno desničarke in proruske organizacije Ljudska patrulja (Narodna patrola) Damjan Knežević je dejal, da so pripravljeni povleči radikalnejše poteze, če bi Vučić sprejel od EU vsiljen načrt. Če jim ne bi uspelo ustaviti vstopa Kosova v Združene narode, bi od Moskve zaprosili, da vloži veto, je bil pogumen Knežević, ki si je drznil še groziti predsedniku Vučiću z besedami, da bi lahko v mesecu dni »odstraniti tega izdajalca«. Po videnju ultranacionalistov je namreč vsak dogovor s Kosovom pod okriljem EU in ZDA izdaja državnih interesov.

Profimedia
Damjan Knežević (z mikrofonom v roki) je grozil Vučiću.

Vučić meni, da si shod skrajnežev ne bi zaslužil pozornosti, če jih ne bi podpirale štiri parlamentarne stranke. Odgovoril je, da bodo vsi, ki bodo grozili z neredi in umori odgovarjali pred zakonom. »Ne vem, če so proruski, vem pa da so protisrbski,« je dejal Vučić o protestnikih, ki jim nikakor ne bo dopustil, da bi ogrozili varnost v Srbiji.

Kaj Srbijo potiska naprej?

V torek je Vučić dejal, da se morajo državljani Srbije zavedati, da je »Srbija v marsikaterem pogledu odvisna od EU, da brez nje težko napreduje in da tisti, ki govorijo o priložnostih za iskanje velikih in odrešilnih alternativ, ne govorijo resnice in niso pošteni do svojih državljanov.«

Priznal je, da se včasih »v imenu državljanov Srbije včasih ostro odzove na to, kar prihaja iz EU«, vendar se je treba vedno dobro zavedati, kaj je tisto, kar Srbijo potiska naprej, ji prinaša prihodnost in delovna mesta za mlade.

To je po poročanju STA dejal Vučić v luči sporazuma med Srbijo in EU o pomoči pri premagovanju energetske krize, ki sta ga v torek podpisali srbska ministrica za evropske integracije Tanja Miščević in namestnica vodje delegacije EU v Srbiji Plamena Halačeva.