Nova afera

Kitajci vohunili za avstralskimi zveznimi poslanci?

J.V.
14. 2. 2023, 16.05
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 17.26
Deli članek:

Iz pisarn skoraj 100 avstralskih politikov bodo iz varnostnih razlogov odstranjene nadzorne kamere in interkom sistemi kitajskih proizvajalcev Hikvision in Dahua.

Profimedia
Kitajski predsednik Xi Jinping.

Avstralsko finančno ministrstvo je danes razkrilo oceno senata, da je bilo 122 naprav omenjenih kitajskih podjetij nameščenih v volilnih pisarnah 88 zveznih poslancev, poroča Sydney Morning Herald. Avstralska vlada namerava zdaj odstraniti in zamenjati vse naprave, ki so jih prepovedale vlade v Združenih državah in Veliki Britaniji.

Ameriška zvezna komisija za komunikacije je opozorila, da kitajske kamere predstavljajo "nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost". Tako za Hikvision kot za Dahua namreč velja kitajski zakon o obveščevalnih službah iz leta 2017, ki od podjetij zahteva, da predajo podatke obveščevalcem, če jih zahtevajo.

Volilne pisarne zveznih poslancev se nahajajo v njihovih lokalnih skupnosti, na voljo volivcem, da izražajo svoje pomisleke ali podporo. Nobena od kitajskih naprav pa ni bila nameščena v pisarnah politikov v zgradbi parlamenta v Canberri. Kitajsko zunanje ministrstvo je avstralsko vlado medtem obtožilo diskriminacije kitajskih izdelkov in zatiranja kitajskih podjetij.