prevzel posle

Novemu predsedniku vrhovnega sodišča bližje operativa

STA
14. 2. 2023, 15.09
Posodobljeno: 14. 2. 2023, 15.58
Deli članek:

Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je danes prevzel posle od predhodnika Damijana Florjančiča in napovedal, da se bo v delo sodišč vključeval, ko bo prišlo do resnih motenj v delovanju sistema.

R.T. /Media24
Miodrag Đorđević

Florjančič je med predajo predsedniške verige svojemu nasledniku dejal, da njena členovitost lahko simbolizira tudi členovitost sodišč od najnižjega do najvišjega vrhovnega sodišča, ki jih bo Đorđević predstavljal v svojih nastopih. Đorđević se mu je zahvalil za opravljeno delo na mestu predsednika vrhovnega sodišča in ocenil, da je veljal za zadržanega, umirjenega, korektnega in vztrajnega ter da je sprejemal pretehtane in predvsem dobre odločitve. Zase je Đorđević rekel, da ni človek velikih besed in obljub, temveč sta mu bližje akcija in operativa. V svojem mandatu se bo zavzemal za vrhovno sodišče, ki bo model in vzor sodišča z visoko kakovostnim in učinkovitim odločanjem in bo pri tem imelo razvito sodno upravo po meri sodnikov in strank sodnih postopkov. 

Dodal je, da bo od vodij oddelkov, služb in predsednikov sodišč pričakoval samostojnost, kreativnost in inovativnost ter da storijo vse v okviru svojih pristojnosti. "Kot predsednik se bom vključeval takrat, ko prihaja do resnih motenj in problemov, sistemskih težav v delovanju sodnega sistema," je napovedal. Ob tem upa, da mu bo kmalu v pomoč oseba v vlogi podpredsednika vrhovnega sodišča, ki mora čez isti postopek, čez katerega je moral sam kot predsednik. Sklenil je, da je sodstvo nosilni steber vladavine prava, zato od sodnikov v času, ko so sodišča in sodniki tarče okrepljenih in strateških pritiskov, pričakuje, da se odzovejo na kršitve človekovih pravic. "To naj bo neko vodilo pri našem delovanju v prihodnosti," je dejal.