Če bo vojna trajala več let

Washington Post: ZDA so Kijev opozorile, da jim ne more večno pomagati, obrniti morajo potek vojne

E. J.
14. 2. 2023, 14.18
Posodobljeno: 14. 2. 2023, 14.21
Deli članek:

ZDA ne morejo storiti "vsega in vedno" in so Ukrajino opozorile, da je zdaj pred ključnim trenutkom, da obrne potek vojne, poroča The Washington Post.

Profimedia
Uradniki, ki so anonimno govorili za priznani časnik The Washington Post pravijo, da v ZDA republikanci v predstavniškem domu vztrajajo, da se stopnja podpore Ukrajini zmanjša.

Bliža se prva obletnica konflikta in tako naj bi ZDA voditeljem v Kijevu povedale, da morajo njihove enote izkoristiti stalno podporo zahodnih držav z orožjem in doseči uspeh na bojišču. Predsednik ZDA Joe Biden je pred kratkim obljubil, da bo Ukrajini stal ob strani, "kolikor bo potrebno", toda glede na uradnike, ki so anonimno govorili za priznani časnik The Washington Post, republikanci v predstavniškem domu vztrajajo, da se stopnja podpore Ukrajini zmanjša."Še naprej jih bomo poskušali prepričati, da ne moremo delati vsega za vedno," je za časnik dejal visoki uradnik.

Bližajo se predsedniške volitve, bo to prelomnica za vojno?

Spomnimo, na novembrskih volitvah so večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa osvojili republikanci. Na volitvah pa niso dobili večine, ki so si jo obetali. Že pred volitvami se je govorilo, da bi republikanci morda poskušali zmanjšati ameriško vojaško in gospodarsko pomoč Ukrajini. Konec prihodnjega leta bodo v ZDA predsedniške volitve. Seveda je to še daleč, ne ve se, kdo bo kandidiral, lahko pa bi bila tudi pomembna prelomnica v smislu podpore Ukrajini.

Profimedia
Konec prihodnjega leta bodo v ZDA predsedniške volitve. Seveda je to še daleč, ne ve se, kdo bo kandidiral, lahko pa bi bila tudi pomembna prelomnica v smislu podpore Ukrajini.
Ameriški in ukrajinski vojaški poveljniki so razpravljali o novi pomoči

ZDA so Ukrajini daleč največ pomagale tako v denarju kot v orožju. Če bi ZDA zmanjšale dobavo orožja, bi to lahko imelo zelo resne in negativne posledice za ukrajinsko vojsko in obrambo države. 

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil in vrhovni ameriški vojaški poveljnik v Evropi sta razpravljala o možnosti nove pomoči Kijevu, medtem ko so zavezniki začeli uriti ukrajinske vojake za vožnjo s tanki, ki naj bi okrepili obrambo Ukrajine. Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske general Valerij Zalužni se je včeraj pogovarjal z vrhovnim poveljnikom Natovih evropskih združenih sil ameriškim generalom Christopherjem Cavolijem pred srečanjem obrambnih ministrov več držav Nata, ki bo potekalo v torek. "Pogovarjali smo se o vprašanju dostave mednarodne vojaške pomoči Ukrajini in usposabljanju naših enot na ozemlju partnerskih držav," je dejal Zalužni, kot je navedeno v sporočilu za javnost ukrajinskega obrambnega ministrstva.

Srečanja sledijo konferenci 20. januarja v letalski bazi Ramstein v Nemčiji, ki je bila ključna za odločitev o pošiljanju sodobnih tankov v Kijev, vključno z ameriškimi M1 Abrams, nemškimi Leopard 2 in britanskimi Challenger 2.

Napovedi The Washington Post se ne nanašajo na kratkoročno pomoč, o kateri ni vprašanj, ampak na dolgoročno vojaško pomoč, če bi se vojna podaljšala in trajala več let.