Zaradi slabe kritike

Direktor baleta kritičarki po obrazu razmazal pasje iztrebke

M. T. V.
13. 2. 2023, 17.42
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 17.56
Deli članek:

Nepojmljiv incident v hannovrski operni hiši: ker ne zna prenesti slabe kritike, je priznani baletnik dobesedno umazano obračunal s kritičarko.

Profimedia
Vrečko z iztrebki ji je podrgnil po obrazu.

Marca Goecka, direktorja baleta državne operne hiše v nemškem Hannovru, so suspendirali, potem ko se je besno odzval na slabo kritiko. Novinarka Wiebke Hüster, baletna kritičarka za Frankfurter Allgemeine Zeitung, je za eno od njegovih predstav napisala, da je dolgočasna in nepovezana: »Gledalec niha med dvema opcijama: da zapade v stanje norosti ali da se ubije zaradi dolgočasja.« 50-letnega priznanega baletnika je to tako razjezilo, da se ji je sklenil maščevati.

Najprej ji je želel prepovedati vstop v opero, a ker mu to ni uspelo, je v soboto na premieri nove predstave med odmorom poiskal Weibke in jo najprej pošteno ozmerjal, nato pa iz žepa potegnil drečko s pasjim iztrebkom in ji le-tega razmazal po obrazu. »Nenadoma se je znašla v njegovi roki in z odprto stranjo jo je podrgnil po mojem obrazu. Ko je končal, sem začela kričati,« se spominja kritičarka. Ko se je v toaleti za silo obrisala in umila, je odšla naravnost na policijsko postajo in ga prijavila. Direktorica operne hiše se je novinarki že javno opravičila in ji zagotovila, da bodo ukrepali.

Profimedia
Marco Goecke

In še podatek, od kod baletniku pasji iztrebek: takoj ko se je začel odmor, je na potrebo odpeljal svojega pasjega prijatelja Gustava. Jazbečar Gustav je precej slaven, saj Goecka spremlja vsepovsod, v Parizu je celo z njim večerjal z monaško princeso Caroline.