Viralen posnetek

Video: Kako se Orban izogibal Zelenskemu in rokovanju z njim

E. J.
10. 2. 2023, 09.10
Posodobljeno: 10. 2. 2023, 09.12
Deli članek:

Nekateri so kar tekli, da bi se rokovali z ukrajinskim predsednikom, zdaj pa je zaokrožil posnetek, kaj je počel Viktor Orban.

Twitter/Zajem zaslona
Medtem ko so se nekateri predsedniki vlad objemali, smehljali in rokovali z Zelenskim ter ga trepljali po rami, se je Orban mirno usedel za konferenčno mizo in se kot vesten in odgovoren državnik pripravil na zasedanje, odprl mapo, uredil papirje.

Obnašanje madžarskega premierja Viktorja Orbána na srečanju voditeljev EU in predsednikov vlad držav članic Unije še naprej zaposluje svetovno javnost, celo bolj kot nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Viktor Orbán je namreč med včerajšnjim srečanjem precej ignoriral ukrajinskega predsednika, zdaj pa je na dan prišel nov posnetek, ki prikazuje, kako madžarski premierpopolnoma ignorira Zelenskega, pa tudi druge voditelje EU. Medtem ko so se nekateri predsedniki vlad objemali, smehljali in rokovali z Zelenskim ter ga trepljali po rami, se je Orban mirno usedel za konferenčno mizo in se kot vesten in odgovoren državnik pripravil na zasedanje, odprl mapo, uredil papirje.


Takšno obnašanje madžarskega premierja je bilo na udaru proukrajinskih aktivistov na družbenih omrežjih, ki so ga pljuvali in označili za klovna, sodelavca Kremlja, da je prestopil na drugo stran.

Profimedia
Viktor Orbán že od začetka vojne v Ukrajini ni bil naklonjen ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu,
Spomnimo, Viktor Orbán od začetka vojne v Ukrajini ni bil prav nič naklonjen ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, ki ga je kritiziral in imel za enega od krivcev za vojno v vzhodni Evropi. Madžarski je tudi zavrnil vojaško pomoč v Ukrajini, pod pritiskom pa je glasoval za sankcije Bruslja proti Moskvi, a je v Moskvo pogosto poslal tudi svojega zunanjega ministra Petra Sijarta. Razmere med Zelenskim in Orbanom so se zaostrile, ko so ukrajinske vojaške oblasti začele prisilno mobilizirati madžarsko narodno manjšino, ki živi v Zakarpatju v Ukrajini, ki je po trianonski pogodbi in razpadu Avstro-Ogrske pripadlo Ukrajini, kasneje pa Sovjetski zvezi.