Spremembe

Amsterdam prepoveduje kajenje 'trave' v rdeči četrti, novosti tudi za seksualne delavke

E. J.
10. 2. 2023, 08.40
Posodobljeno: 10. 2. 2023, 08.44
Deli članek:

Nizozemska prestolnica je dobro znana po kavarnah s konopljo in privabi na milijone turistov letno. Toda zdaj se obetajo spremembe.

Profimedia
Zakoni bodo začeli veljati od sredine maja, cilj pa je izboljšati bivanje prebivalcev, ki se že dolgo pritožujejo nad motnjami, ki jih povzročajo turisti.

Po novih predpisih, ki so jih razkrile mestne oblasti, bo kmalu prepovedano kaditi konopljo na ulicah amsterdamske rdeče četrti. Zakoni bodo začeli veljati od sredine maja, cilj pa je izboljšati bivanje prebivalcev, ki se že dolgo pritožujejo nad motnjami, ki jih povzročajo turisti. Lokalni mediji so poročali, da so skoraj vsi svetniki podprli ukrepanje za zmanjšanje motenj prebivalcev.

Novosti za seksualne delavke in lokale ter prodajo alkohola

Seksualne delavke bodo morale zapreti svoje prostore ob 3. uri zjutraj. Mestni svet je v četrtek tudi napovedal, da se bodo restavracije in bari ob petkih in sobotah morali zapreti do 2. ure zjutraj, novi obiskovalci pa ne bodo smeli vstopiti v staro mestno četrt po 1. uri zjutraj.

Profimedia
Po sedanji nizozemski zakonodaji je posedovanje, proizvodnja ali trgovanje z drogami kaznivo dejanje. Uživanje mamil pri starejših od 18 let pa ni kaznivo dejanje.
Trenutno je prodaja alkohola v trgovinah, trgovinah z alkoholnimi pijačami in kavarnah v četrti rdečih luči nezakonita od četrtka do nedelje po 16. uri. Zdaj bo svet od prodajalcev zahteval, da v tem času popolnoma odstranijo alkohol iz svojih trgovin ali pa jih skrijejo pred očmi. V večini javnih prostorov v Amsterdamu je uživanje alkohola nezakonito.

Milijon turistov letno zaradi lokalov s konopljo

Nizozemska prestolnica je dobro znana po kavarnah s konopljo in privabi na milijone turistov letno. Toda domačini so se pritoževali, da privabljajo ulične preprodajalce in da zloraba drog in alkohola povečujeta stopnjo kriminala. Po sedanji nizozemski zakonodaji je posedovanje, proizvodnja ali trgovanje z drogami kaznivo dejanje. Uživanje mamil pri starejših od 18 let pa ni kaznivo dejanje.

Čeprav je prodaja ali posedovanje drog nezakonito, ima Nizozemska "politiko tolerance", ki kavarnam dovoljuje prodajo konoplje pod strogimi pogoji. Eden od teh pogojev je tudi, da trgovine ne smejo povzročati nevšečnosti.

Poleg novih zakonov bo amsterdamski svet spomladi sprožil kampanjo "ostani stran" (stay away), ki bo ciljala na turiste, ki potujejo v prestolnico zaradi drog, alkohola ali spolnosti.