AMX-10 RC

V Ukrajino kmalu prvi "lahki tanki" zahodne proizvodnje

S.R./STA
4. 1. 2023, 19.59
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 20.05
Deli članek:

Medtem ko se v Kijevu pripravljajo na dobavo ameriških sistemov zračne obrambe patriot, je danes odjeknila še ena novica, ki se je bodo razveselili Ukrajinci. Prejeli bodo namreč tudi prve tanke zahodne proizvodnje. Gre sicer za "lahke tanke" oziroma oklepna bojna vozila francoske izdelave.

Profimedia
Francosko oklepno bojno vozilo AMX-10 RC.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je namreč ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu obljubil dobavo "lahkih bojnih tankov". Kot je na sredinem brifingu za novinarje potrdil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, tako Zelenski kot celotna diplomatska ekipa delajo na tem, da Ukrajini zagotovijo dodatno orožje zahodnega tipa, še posebej tanke in ostala oklepna vozila.

Le nekaj ur pozneje so iz Pariza sporočili, da bodo v Ukrajino poslali oklepna bojna vozila francoske izdelave AMX-10 RC, pri čemer niso dodali več podrobnosti. Iz Elizejske palače so ob tem sporočili še, da gre za prvi primer dobav tankov zahodne proizvodnje v Ukrajino, ki se je doslej praviloma zanašala na donacije oklepnih vozil sovjetske izdelave.

Zelenski se je Macronu prek Twitterja že zahvalil za odločitev o prenosu "lahkih tankov" in oklepnikov bastion Ukrajini.