Opravičilo

Na severnokorejske drone streljali, za njimi poslali letala in helikopterje, a jim niso bili kos

S.R.
27. 12. 2022, 13.16
Deli članek:

Iz južnokorejske vojske so se prebivalcem opravičili, da jim ni uspelo sestreliti nobenega od petih severnokorejskih dronov, ki so včeraj preleteli mejo med obema državama.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Eden od petih severnokorejskih dronov naj bi se celo približal južnokorejski prestolnici Seulu, ki se sicer nahaja nedaleč od meje na severu države. Kot poroča britanski BBC, naj bi se droni, proti katerim je južnokorejska vojska tudi streljala ter za njimi celo poslala bojna letala in helikopterje, po peturni drami vrnili v Severno Korejo.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je v odzivu dejal, da je incident razkril »velike pomanjkljivosti« njihove vojaške pripravljenosti. Iz južnokorejske vojske so danes postregli z opravičilom in obenem poudarili, da vojska sicer lahko opravi z »napadalnimi droni, ki predstavljajo resnično nevarnost,« a da so pri zaznavanju in uničevanju »manjših izvidniških dronov« njihove sposobnosti omejene.

Yoon Suk-yeol je sicer danes naznanil pospešitev postopka vzpostavitve vojaške enote za nadzor severnokorejskih vojaških obratov. Slednjo naj bi opremili z najsodobnejšimi izvidniškimi droni.

Včerajšnji prelet severnokorejskih dronov je bil prvi tovrsten incident na korejskem polotoku v zadnjih petih letih. Lokalni mediji so sicer o domnevnem preletu drona s severa poročali tudi danes, a je obrambno ministrstvo nato pojasnilo, da je šlo le za jato ptic.