Svete solze

Čustveni prizori iz Vatikana: papežu se je tresel glas, kmalu zatem se je zlomil in zajokal ...

E. J.
9. 12. 2022, 08.53
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 08.57
Deli članek:

Odkar je Rusija februarja napadla sosednjo državo, Frančišek Ukrajino omenja skoraj v vseh svojih javnih nagovorih.

profimedia
Papež Frančišek se je zlomil med tradicionalno molitvijo k Devici Mariji ob vznožju kipa na praznik Brezmadežnega spočetja, državni praznik v Italiji.

Papež Frančišek se je v četrtek zlomil in razjokal, ko je med tradicionalno molitvijo v središču Rima omenil trpljenje Ukrajincev. Papežu se je v trenutku, ko je omenil Ukrajince, začel tresti glas, za približno 30 sekund pa je moral zastati, saj ni mogel spregovoriti. Ko je nadaljeval z molitvijo, mu je glas počil. Množica, vključno z rimskim županom Robertom Gualtierijem, ki je bil tik ob papežu, je zaploskala, ko so ugotovili, da papež ne more govoriti in ko so videli, da joka.

profimedia
Papeža je vojna v Ukrajini spravila v solze.
Frančišek se je zlomil med tradicionalno molitvijo k Devici Mariji ob vznožju kipa na praznik Brezmadežnega spočetja, državni praznik v Italiji.

»Brezmadežna devica, danes bi ti rad prenesel zahvalo ukrajinskega ljudstva,« je rekel, preden so ga premagala čustva in se je moral ustaviti.
Ko se je zbral, je nadaljeval: »Namesto tega vam moram še enkrat prenesti prošnje otrok, starejših, očetov in mater, mladih in države, ki tako trpi.«

Odkar je Rusija februarja napadla sosednjo državo, Frančišek Ukrajino omenja skoraj v vseh svojih javnih nagovorih in je vse bolj kritičen do Moskve.