Zda Ukrajini pošilja zračno obrambo

Kremelj: Zelenski lahko jutri konča vojno, če hoče

E. J.
9. 12. 2022, 07.52
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 08.11
Deli članek:

Rusija je danes sporočila, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tisti, ki mora končati vojno v Ukrajini.

profimedia
Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja,

"Zelenski ve, kdaj bi se vojna lahko končala. Lahko se konča jutri, če želi," je dejal Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja.

Kremelj že dolgo govori, da mora Ukrajina sprejeti pogoje Rusije za končanje vojne, ki traja že deseti mesec. Rusija je od Kijeva zahtevala, da Krim in druga zasedena ozemlja prizna kot del Rusije.

Zelenski in drugi ukrajinski uradniki so te pogoje večkrat zavrnili in dejali, da se bo vojna končala, ko bo Ukrajina osvobodila okupirana ozemlja ali ko se bodo ruske sile umaknile.

ZDA pošiljajo Ukrajini zračno obrambo v vrednosti 275 milijonov dolarjev

V skladu z dokumentom naj bi Pentagon vključil rakete za sistem HIMARS, ki ga je izdelal Lockheed Martin, 155 mm strelivo, vojaška vozila Humvee in generatorje. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost paketa pomoči ni želel komentirati. Obseg in vrednost paketa pomoči se lahko spreminjata, dokler ga ne podpiše predsednik države. 275 milijonov dolarjev bo pokritih s predsedniškimi pooblastili, ki ZDA dovoljujejo prenos obrambne opreme iz zalog brez odobritve kongresa v nujnih primerih.

Cilj ruskih raketnih napadov v Ukrajini je deloma izčrpati zaloge ukrajinske zračne obrambe in pridobiti prevlado v zračnem prostoru nad to državo, je novembra dejal visoki uradnik Pentagona.

Kot odgovor na te napade so ZDA v Ukrajino poslale sofisticirane protiletalske sisteme NASAMS, ki delujejo že nekaj tednov. Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek izglasoval zagotovitev najmanj 800 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči Ukrajini v naslednjem letu.