spet napeto

Napetost na Kosovu se stopnjuje, Severno Mitrovico zavzeli oboroženi specialci

M. T. V.
9. 12. 2022, 08.22
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 11.07
Deli članek:

Kosovo trdi, da želijo zagotoviti varnost prebivalcev, srbska vlada pa je prepričana, da je to taktična poteza in medijska manipulacija.

Twitter
Oboroženi specialci so vkorakali v Severno Mitrovico.

Razmere na Kosovu se še naprej stopnjujejo. Potem ko so v novembra kosovske oblasti zahtevale, da se vse srbske registrske tablice zamenjajo s kosovskimi, se s tem niso strinjali srbski župani občin na severu Kosova, kjer je večinsko prebivalstvo srbsko, in odstopili, zato so razpisali izredne županske volitve. Vse to je privedlo do protestov in več incidentov, ko naj bi pred dnevi organizirane srbske skupine z ročnimi in šok bombami ter strelnim orožjem napadale policiste in člane volilne komisije. Kosovski premier Albin Kurti je zato napovedal povečanje števila policistov v teh občinah, da zagotovi varnost. 

Včeraj zvečer je tako v Severno Mitrovico prišlo več kot 200 oboroženih specialcev kosovske policije (torej albanske narodnosti), ki so blokirale celotno mesto, poroča Kosovo-online. To se je zgodilo kmalu po tem, ko so območje zapustili srbski policisti. Kosovske oblasti pravijo, da želijo s tem ohraniti javni red in mir ter zagotoviti varnost v narodnostno mešanem delu mesta. »Povečano število policistov nima nobenih drugih namenov, kot povečanje varnosti vseh prebivalcev teh naselij,« je zagotovil kosovski notranji minister Dželjalj Svečlja.

Srbija medtem trdi, da incidentov niso izzvali Srbi, ampak je to taktično preigravanje Kosova, da bi lahko upravičili specialce v mestu. »Kurti želi predstaviti lažno medijsko sliko, prikazati Srbe kot nasilnike, čeprav v resnici protestirajo mirno. Želi pokazati, kako napeta je situacija, da bi lahko njegovi specialci ostali in okupirali sever Kosova,« meni Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo in Metohijo v Skupščini Srbije. Srbija zato razmišlja, da bi na Kosovo znova poslala svoje varnostne sile, okoli tisoč vojakov in policistov. O tem naj bi odločali danes.

Pretekla noč je zaenkrat minila mirno, o incidentih ne poročajo.