Zarezalo bo do kosti

Z začetkom tedna prihaja polarna zračna masa, z njo pa temperature do -16 stopinj Celzija!

S.R.
9. 12. 2022, 08.44
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 13.01
Deli članek:

Nikar se ne navadite na današnjo močvaro, v naslednjih dneh lahko pade tudi kakšna snežinka, nato pa bo mraz zagrizel v prste, morda celo zarezal do kosti.

Profimedia
Temperature se bodo spustile pod -10 stopinj Celzija.

Meja sneženja bo danes še vztrajala v višavju, po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo gibala nekje med 1300 in 1700 metri, le v Zgornjesavski dolini se lahko predvsem dopoldne sneg spusti do doline. Deževje bo sicer zvečer prehodno ponehalo, a bo sobota znova mokra, padavine se bodo namreč čez dan znova okrepile, ob tem pa se bo še ohladilo. Po napovedi meteorologov pri Arsu se bo jutri pričela spuščati tudi meja sneženja, zvečer ali v noči na nedeljo celo do nižin. V soboto čez dan bodo vztrajale temperature od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Pri Arsu še dodajajo, da bodo padavine v nedeljo čez dan ponehale, v ponedeljek pa se bo deloma zjasnilo. Pritisnil bo mraz!

Polarni mraz

Če uradni meteorologi in strokovnjaki pri Arsu neradi posegajo po dolgoročnih napovedih, saj je vreme notorično muhasto, dolgoročne napovedi pa so zaradi prevelikega števila dejavnikov nezanesljive, pa so glede tega vprašanja nekoliko bolj pogumni ljubiteljski vremenarji pri portalu Neurje.si. Slednji so napovedali, da nad naše kraje prihodnji teden prihaja polarna zračna masa.

Kot so pojasnili, bo do konca tedna padlo veliko padavin, pri čemer so pritrdili napovedi Arsa, da se bo meja sneženja v noči na nedeljo spustila do nižin. Zaenkrat sicer ostajajo previdni, ni namreč mogoče napovedati, ali se bo sneg zaradi »pozitivnih temperatur« tudi oprijemal tal. »V to napoved raje gremo z rezervo, čeprav nekateri modeli nakazujejo minimalno snežno odejo tudi po nižinah,« so pojasnili.

Če nižine že ne bodo deležne izdatnejše pošiljke snega, pa se ne bodo uspele izogniti mrazu. Kot so napovedali pri Neurje.si, nas bo prihodnji teden prvič leto dosegla konkretnejša pošiljka polarnega zraka s severa. V jutranjih urah bodo povsod po državi stiskale temperature pod ničlo. Kako nizke bodo, še ni povsem jasno, a modelska napoved za naslednjih dni, ki jo pripravlja Arso, kaže, da bi se lahko v delih Slovenije spustile pod -10 stopinj Celzija. Predvidoma bodo najbolj trepetali prebivalci na severozahodu države, kjer bi se lahko jutranje temperature v ponedeljek spustile do -13, v torek celo do -16 stopinj Celzija. Na severovzhodu države si lahko v ponedeljek zjutraj obetajo temperature do -10, v torek pa do -15 stopinj Celzija. Mraz bo nekoliko bolj prizanesljiv do ljudi v osrednji Sloveniji, a še vedno bo ostal to, kar je, torej mraz. -5 stopinj Celzija v ponedeljek zjutraj in -11 stopinj Celzija na torkovo jutro.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.