Napredek

Orban vendarle korak bližje evropskim milijardam

STA
18. 11. 2022, 21.02
Posodobljeno: 18. 11. 2022, 21.04
Deli članek:

Današnja razprava o vladavini prava na Madžarskem je pokazala, da je ta naredila določen napredek, a več držav članic ostaja zadržanih, je po zasedanju ministrov EU za evropske zadeve povedal češki minister Mikulaš Bek. Komisija bi lahko napredek ocenila v nekaj dneh ali tednih, je napovedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban.

"Današnja razprava je določenim članicam pokazala, da je nek napredek na madžarski strani, so pa tudi še zadržki med članicami. Številna vprašanja s strani drugih držav so bila na področjih svobode medijev in akademske svobode," je današnjo razpravo o vladavini prava na Madžarskem v okviru postopka po 7. členu Pogodbe EU ocenil Bek.

Na to širšo razpravo v okviru 7. člena, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot, bi lahko vplivala tudi razprava v okviru mehanizma pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, je še povedal predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve.

"Predsedstvo meni, da bi bilo dobro, da se sprejme odločitev o pogojevanju, to pa bi lahko vplivalo na širšo razpravo po 7. členu, čeprav gre uradno za ločena postopka," je poudaril. Izrazil je upanje, da bodo imeli več informacij za razpravo, ko bo Evropska komisija predstavila napredek Madžarske na področju vladavine prava.

Treba bo še počakati

Evropski komisar za pravosodje Reynders je poudaril, da bo komisija oceno napredka podala v okviru mehanizma pogojevanja, na podlagi katerega je predlagala zamrznitev izplačila 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev Madžarski, in tudi pogajanj o nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost. Povedal je, da bo treba na oceno počakati še nekaj dni ali tednov.

Glede pogajanj o mejnikih v načrtu za okrevanje, ki je podlaga za izplačilo sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19, je izpostavil predvsem reforme za okrepitev neodvisnosti pravosodja.

Na današnjem petem zaslišanju v okviru postopka po 7. členu Pogodbe EU, ki ga je leta 2018 sprožil Evropski parlament, je Reynders opozoril še na skrbi na področjih svobode izražanja, zasebnosti in izvedbe aprilskih volitev. Spomnil je, da je komisija proti Madžarski sprožila tudi več postopkov ugotavljanja kršitev prava EU v zvezi z izrednimi ukrepi, sprejetimi spričo ruske agresije na Ukrajino.

"Širša slika nam pove, da so še vedno precej velike skrbi na številnih področjih vladavine prava. Pomembno pa je, da kanali za komuniciranje ostajajo odprti," je poudaril in dodal, da je komisija vedno pripravljena na dialog.