Svet

Umrla najstarejša osnovnošolka na svetu

R.T.
18. 11. 2022, 21.30
Posodobljeno: 18. 11. 2022, 21.37
Deli članek:

Na svojem domu v Keniji se je mirno poslovila 99-letna Priscilla Sitienei, znana tudi kot najstarejša osnovnošolka na svetu.

YouTube
Priscilla Sitienei, "babica Priscilla" ali Gogo.

Novico o smrti Priscille Sitienei, dobitnice priznanja Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), je za BBC potrdil njen vnuk. V sredo se je med poukom, ko se je s svojimi 12-letnimi sošolkami pripravljala na zaključne izpite oziroma teste, soočala z zdravstevnimi težavami. Zadnje dni jo je bolelo v prsih. Umrla je na svojem domu.

Kenijka Sitieneijeva je v svoji vasici Ndalat na območju Velike riftne doline več kot 65 let služila kot babica, leta 2010 pa se je odločila, da gre nazaj v šolo. Kot je lani dejala za Unesco, je s svojim dejanjem želela mlade mamice motivirati, da se vrnejo v šolo. »Želela sem biti zgled ne samo njim, temveč tudi drugim dekletom po svetu, ki se ne šolajo. Brez izobrazbe med vami in kokošmi ne bo razlike,« je navedla Sitieneijeva ali »Gogo,« kot so jo klicali ljubkovalno. Pri porodu nekaterih njenih sošolk je sodelovala tudi sama.

Leta 2015 je za BBC razkrila, da se končno uči pisati in brati, te priložnosti namreč »v otroštvu nikoli ni imela.« »Vidim izgubljene otroke, otroke brez očetov, ki samo brezupno postopajo naokoli. Želim jih navdihniti, da gredo v šolo,« je še pojasnila.

Njena zgodba je dočkala tudi filmsko uprizoritev, kar ji je omogočilo, da je odpotovala v Francijo in se srečala s prvo damo Brigitte Macron. »Njeno sporočilo o izobraževanju žensk živi naprej,« se ji je na Twitterju poklonil eden od scenaristov filma Gogo Patrick Pessis.