Odmevna aretacija v Italiji

Tihotapci bi se na odprtem morju migrantov tudi znebili, če bi se na čolnih pokvarili motorji

E.J./STA
17. 11. 2022, 13.05
Posodobljeno: 17. 11. 2022, 13.36
Deli članek:

Italijanska policija je na Siciliji prijela več domnevnih tihotapcev ljudi, ki naj bi sodelovali v tihotapljenju migrantov iz Afrike v Italijo.

profimedia
Kriminalna združba naj bi migrante z več manjšimi motornimi čolni z različnih krajev na obali Tunizije preko Sredozemskega morja vozila na Sicilijo.

Italijanska policija je na Siciliji prijela več domnevnih tihotapcev ljudi. Enajst Tunizijcev in sedem Italijanov naj bi sodelovalo v tihotapljenju migrantov iz Afrike v Italijo, so danes sporočile oblasti v mestu Caltanissetta. Za 12 domnevnih tihotapcev so odredili pripor, ostalih šest je v hišnem priporu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kriminalna združba naj bi migrante z več manjšimi motornimi čolni z različnih krajev na obali Tunizije preko Sredozemskega morja vozila na Sicilijo. Po navedbah policije so jim prvič prišli na sled februarja 2019 v južnoitalijanskem pristanišču Gela, ko je tam potonil eden od čolnov.

profimedia
Migranti se v prenatrpanih čolnih vozijo čez sredozemsko morje v Italijo.
Med tri do pet tisoč evrov

Plovba s čolni, na katerih je bilo od deset do 30 ljudi, je po podatkih policije trajala okoli štiri ure, osumljenci pa naj bi zanjo vsakemu migrantu računali od 3000 do 5000 evrov. Združba je delovala iz kraja Niscemi, kjer je sodelovala s podjetnikom, ki je migrantom in tihotapcem priskrbel pogodbe o zaposlitvi, s katerimi so upravičevali bivanje v Italiji.

Iz prisluhov telefonskim pogovorom izhaja, da so se bili tihotapci pripravljeni na odprtem morju pripravljeni migrantov tudi znebiti, če bi se jim na čolnih pokvarili motorji.