Veliko tveganje

Konec s prodajo smejalnega plina: Mlajši bolnici so morali amputirati nogo ...

S.R.
15. 11. 2022, 16.54
Posodobljeno: 15. 11. 2022, 17.35
Deli članek:

Dušikov oksid, tako imenovan smejalni plin, naj bi na Nizozemskem v zadnjih manj kot treh letih poskrbel za več kot 60 smrtnih prometnih nesreč. Nizozemska vlada se je odločila, da je čas za ukrepanje.

Profimedia
Iz cilindra v balon, iz balona v pljuča.

Od 1. januarja 2023 bodo prodaja, uvoz ali posest smejalnega plina prepovedani. Izjema bodo le medicinska uporaba in uporaba v živilski industriji.

Po navedbah zdravstvenega ministra Maartena Van Ooijena rekreativna uporaba predstavlja »velika zdravstvena tveganja,« povezana pa je z »grozljivimi« prometnimi nesrečami. Glede na izsledke raziskave raziskovalnega centra Trimbos Institute v Utrechtu je sicer v letu 2020 smejalni plin inhaliralo dva odstotka odraslih oseb v državi, pri čemer naj bi po njem posegalo tudi vse več otrok, mlajših od 15 let. Slednji ga ne obravnavajo kot »pravo drogo« in se ne zavedajo tveganj, ki jih uporaba predstavlja, so pojasnili. Smejalni plin se sicer inhalira s pomočjo balona, napolnjenega z vsebino iz cilindra.

Prepoved so že pozdravili tudi številni zdravniki. Kardiolog Robert Riezebos je denimo pojasnil, da bi morali smejali plin prepovedati že »včeraj.« Po lastnih besedah je v zadnjih letih zaradi resnih zdravstvenih težav, ki so bile posledice uporabe dušikovega oksida, zdravil 20 mlajših bolnikov, pri čemer so morali eni bolnici amputirati nogo. Zdravstvene težave sicer vključujejo vse od srčnih infarktov do pljučnih embolij.

Nič drugače ni v vrstah policije, kjer so prepoved sprejeli odprtih rok. Kot so pojasnili, so od januarja 2020 do danes zabeležili skoraj 1800 prometnih nesreč, ki so bile posledice uporabe smejalnega plina. 63 prometnih nesreč se je končalo s smrtjo, poroča nizozemska javna radiotelevizija ONS.