Bitka za Herson

Ruski obrambni minister: "Začnite umikati vojake"

G.G./STA
9. 11. 2022, 17.08
Posodobljeno: 9. 11. 2022, 17.27
Deli članek:

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes ukazal umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson, tudi iz mesta Herson.

Profimedia
Ukrajinska vojska je prodrla vse do Hersona.

"Začnite umikati vojake," je dejal Šojgu na srečanju s poveljnikom ruskih sil v Ukrajini Sergejem Surovikinom, ki ga je prenašala televizija. Surovikin je dejal, da je predlagal "težko odločitev" o umiku iz Hersona in utrditvi obrambe na levem bregu reke Dneper. Obenem je priznal, da ni več možna oskrba mesta.

Ukrajinske sile so pred nekaj tedni začele ofenzivo za osvoboditev Hersona, prestolnice istoimenske regije, ki jo je v začetku invazije na Ukrajino zasedla ruska vojska. Območje okoli Hersona je edino ozemlje pod nadzorom ruskih sil na desnem bregu Dnepra.

Umrl vodja separatističnih oblasti v Hersonu

Ruske oblasti so morale danes predelati še eno neugodno novico. V prometni nesreči je umrl namestnik vodje separatističnih oblasti ukrajinske regije Herson Kiril Stremusov. Okoliščine domnevne nesreče še niso znane. Vodja od Rusije anektiranega Krima Sergej Aksjonov je ob objavi novice pokojnega označil za "pravega borca" in "ruskega patriota".

Stremusov je bil eden najvišje rangiranih predstavnikov proruskih sil v Ukrajini. V zadnjem času je redno komentiral obsežne evakuacije, ki potekajo v Hersonu zaradi napredovanja ukrajinske vojske. Po poročanju ruskih medijev se je rodil leta 1976 v regiji Doneck. 28. septembra letos je prejel rusko državljanstvo.